perbericht  beheer GGA

Gemeenten en provincie gaan meer bijdragen aan Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 25 april 2017

De gemeenten Amsterdam, Amstelveen, Diemen en Ouder-Amstel en de provincie gaan jaarlijks € 400.000,- meer betalen aan Groengebied Amstelland.

Daarnaast zet het recreatieschap ook in op het verlagen van de kosten en het verhogen van de inkomsten. Met dit maatregelenpakket moet het jaarlijkse beheertekort van €800.000,- op termijn zijn weggewerkt. 

Groengebied Amstelland wil met deze maatregelen het huidige inrichtingniveau zoveel mogelijk handhaven. De keuze van de maatregelen is het resultaat van overleg met de raadsleden van de deelnemende gemeenten, dat de afgelopen maanden heeft plaatsgevonden.

Beheerkosten verlagen
De ingrepen in het gebied blijven beperkt tot maatregelen zoals het omvormen van asfaltpaden naar halfverharde of graspaden en het vervangen van bruggen door duikers. Hiermee wordt jaarlijks € 150.000 bespaard. Het kwaliteitsniveau wordt hiermee wel lager, maar recreanten merken dit nauwelijks in de wijze waarop ze het gebied gebruiken.

Inkomsten verhogen
Groengebied Amstelland streeft naar een verhoging van de inkomsten met € 250.000,-. Er wordt meer ruimte geboden aan markinitiatieven. Ook uitbreiding van het recreatie-aanbod is nodig zoals horecavoorzieningen en evenementen, passend binnen het gemeentelijke beleid. Ook ziet het recreatieschap mogelijkheden in reclamemasten, windmolens, etc. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van medewerking van de gemeenten en draagvlak in de omgeving.

Aanpassing beleid
Dit is niet de eerste keer dat Groengebied Amstelland maatregelen neemt om het beheer te versoberen en inkomsten te verhogen. Al in 2004 paste het bestuur het beleid hierop aan. Sindsdien is er een ondergronds afvalsysteem ingevoerd, is er ruimte geboden aan nieuwe evenementen en wordt er minder vaak gemaaid. De extra inkomsten zijn de afgelopen jaren gebruikt voor het opvangen van bezuinigingen op de bijdragen van gemeenten en provincie en het wegvallen van onder andere rente-inkomsten.

 

 


Meer nieuws