Andere activiteit kiezen?

Fietstocht door Amstelland (27 km)

Op slechts een kwartier fietsen van de grote stad zijn prachtige polders te ontdekken met uitgestrekte vergezichten en middeleeuwse landschappen. (Audiotour)

Met de fietstour 'Langs de Amstel de stad uit', beschikbaar als audiotour via de app IZI Travel, word je door het landschap geleid. Onderweg kom je meer te weten over het ontstaan van het gebied.

Amstelland
Een ruig veengebied, is in de Middeleeuwen ontgonnen voor de landbouw. Door slootjes te graven, werd het gebied begaanbaar gemaakt. Het veen werd op die manier ontwaterd. Door het ontwateren zakte de bodem enorm. Daarom begon men in de 12e eeuw al met dijken aan te leggen, omdat het land lager lag dan het water.

Later werden de polders langs de Amstel verveend: het veen werd uit de sloten gehaald en op de kant te drogen gelegd. Zo ontstond turf: het bruine goud; een belangrijke brandstof. De sloten werden steeds breder en de legakkers smaller, tot plassen ontstonden. Deze plassen werden vervolgens weer drooggemalen, maar niet overal. De Amstelveense Poel en de Vinkeveense Plassen zijn op die manier ontstaan. De vervening ging tot 1940 door. In het landschap zijn de sporen van de vervening nog goed zichtbaar. De legakkers en slootjes zijn te zien, evenals diverse molens, die hielpen het gebied droog te houden.

Startpunt
Het startpunt is het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. De tocht gaat verder langs de Amstel, en voert onder meer langs begraafplaats Zorgvliet, buitenplaats Amstelrust, de Riekermolen en het standbeeld van Rembrandt. Op Amstelveens grondgebied kom je een banpaal uit 1625 tegen, en zijn indrukwekkende buitenplaatsen te zien: Wester-Amstel en Buitenplaats Ooster Meer. Wie geluk heeft, kan in de tuin flamingo's bij het water zien staan.

De fietstocht langs de Amstel voert door Ouderkerk aan de Amstel, een prachtig dorp aan de rand van de stad. Hier is volop horeca te vinden, evenals de Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim. Verderop is het recreatiegebied Ouderkerkerplas, waar zomers kan worden gezwommen en het hele jaar rond heerlijk gewandeld kan worden. In de winter is een deel van de plas afgesloten voor vogels, die hier in grote getale naartoe komen.

Ook de volgende stop is een vogeleldorado: het landje van Geijssel. Daar komen in het voorjaar allerlei vogelsoorten op af. In het vroege voorjaar bijvoorbeeld grutto's en eenden, die voor de rust en het voedsel komen. Later in het jaar komen de kemphanen. Vogelspotten kan vanuit de vogelkijkhut. Na het voorjaar maken de vogels plaats voor koeien. In het gebied Amstelland zijn nog agrariërs te vinden, al zijn het er minder dan vroeger.

Via Polder de Toekomst kom je uiteindelijk aan de andere kant van de Amstel uit, en fiets je terug richting de stad. Bijzonder zijn de kruithuizen, vermomd als boerderijen. Eén na laatste punt is t Huis aan de Amstel, waar genoten kan worden van een hapje of drankje. Dan rest alleen nog de Omval, een voormalig schiereiland tussen Watergraafsmeer en de Amstel.

De tocht is 27 kilometer lang, en is op diverse plaatsen in te korten. De app is in opdracht van Groengebied Amstelland ontwikkeld door Finette van der Heide, landschapsecoloog bij Receatie Noord-Holland.

De navigatie-aanwijzingen en de informatie over bezienswaardigheden zijn ingesproken, dus je hoeft onderweg niet op het telefoonscherm te kijken. De foto's en informatie is vooraf of naderhand in te zien.

2023 Plattegrond fietstour Amstelland met audiotour // plattegrond_fietsroute_met_izi_audiotour.jpg (21 K)

Locatie