Andere activiteit kiezen?

Van molen tot molen langs de Amstel (3 km)

Wandelen en genieten van de rivier de Amstel en het landschap van Amstelland.

Een prima startpunt is het restaurant het Kleine Kalfje om vervolgens de wandeling te beginnen met het prachtige water van de Amstel aan je linkerhand. Tip: Loop eerst even terug richting de molen, De Riekermolen.

Zeker de moeite waard om het Standbeeld van Rembrandt te bekijken, schetsend langs de Amstel. Lees het verhaal van Oneindig Noord-Holland.

Wist je dat Rembrandt met wandelingen de stad door trok, maar  ook het platteland eromheen, vooral naar het Amstelland: naar Amstelveen, Ouderkerk en Diemen. Een inspiratiebron voor zijn werk.

Loop de richting terug langs het restaurant. Lopend langs de oever van de kronkelende rivier, uitzicht over de eeuwen oude polders, de rietkragen langs het water waar de eenden zich verstoppen. Op een zonnige dag is dit een gezellige route, bootjes en roeiers op het water en de wandelaars, hardlopers en wielrenners aan kant. Het uitzicht bij de landhuizen en boerderijen, het groen om je heen, het lijkt even alsof de stad Amsterdam heel ver weg is.

Je loopt langs de banpaal uit 1625. De banpaal gaf het rechtsgebied, de banne, van de stad Amsterdam aan. Wie uit de stad was verbannen, mocht niet voorbij de banpaal. Hij is erg goed bewaard gebleven en staat op de Monumentenlijst.  

Je komt langs De Buitenplaats Wester-Amstel. Het 17e eeuwse buiten bestaat uit een monumentaal huis omgeven door een vrij toegankelijk park met een aantal tuinen en kunstwerken.

Verder na Wester-Amstel de historische buitenplaats 'Oostermeer' (voor 1722).

Vervolg de route over de Amsteldijk en je ziet aan de overkant de Molen De Swaan. Loop nog een stukje door richting de weg, te bereiken via een voetgangerstunnel, kom je langs gezellige horeca gelegenheden waar je terecht kunt voor een hapje of drankje. Unieke locaties met uitzicht op het water.

Vanaf dit punt kun je de route weer terug lopen (3km) Of kiezen om de route verder te vervolgen richting de Oude Molen en de Urbanuskerk in Nes aan de Amstel? Kies dan voor deze route.

Locatie