Rembrandt langs de Amstel

Publicatiedatum: 11 juli 2021

Het standbeeld van een schetsende Rembrandt langs de Amstel staat hier niet zomaar. De beroemde schilder uit de Gouden Eeuw was hier vaak te vinden om de inspirerende landschappen vast te leggen.

Het standbeeld van een schetsende Rembrandt langs de Amstel staat hier niet zomaar. De beroemde schilder uit de Gouden Eeuw was hier vaak te vinden om de inspirerende landschappen vast te leggen.

Het polderlandschap als inspiratiebron voor Rembrandt
Rembrandt trok vanuit zijn huis in hartje Amsterdam graag gewapend met een schetsboekje eropuit, om buiten de stad tekeningen en etsen te maken. Het oer-Hollandse polderlandschap met zijn molens en boerderijen hebben hem veelvuldig geïnspireerd voor nieuwe kunstwerken.

Op zijn tochten had de schilder een voorkeur om langs de Amstel richting Ouderkerk te trekken. En dat is ook niet zo gek; vanaf zijn woning in de Jodenbreestraat was Rembrandt al snel bij de plek waar de Amstel de stad instroomde. 

Geliefde wandelingen langs de Amstel
Tijdens zijn wandelingen langs de kronkelende rivier stopte de schilder om het weidse boerenlandschap te bewonderen én tekenen. Zo heeft Rembrandt diverse malen de Omval getekend, het beroemdst is zijn ets ‘De Omval’ uit 1645 (te zien in het Rijksprentenkabinet in het Rijksmuseum).

Van molens, boerderijen, trekschuiten, knotwilgen, paarden tot alledaagse passanten; de Hollandse meester legde het allemaal vast op zijn geliefde tochten langs de Amstel.

In de voetsporen van Rembrandt
Treed eens in de voetsporen van de oude meester en volg de wandel- of fietsroute van Rembrandt (circa 27 km). Ga hierbij bijvoorbeeld op zoek naar het tafereel van de prachtige ets ‘Bruggetje bij buitenplaats Klein-Kostverloren met gezicht op Ouderkerk aan de Amstel’ uit 1645 (te zien in het Rijksprentenkabinet in het Rijksmuseum).

Diverse wandelroutes van Wandelnetwerk Noord-Holland voeren ook langs de Amstel, zoals de Kalfjesroute (5 km) en de Smientroute (3,26 km). Met laatstgenoemde route wandel je onder meer langs Rembrandts standbeeld, dat in 1969 naast de Riekermolen is onthuld ter gelegenheid van zijn 300e sterfdag.

Oneindig Noord-Holland
Wil je meer lezen over Rembrandt en zijn voorliefde voor Amstelland? Bekijk dan ook het inspirerende artikel Schetsend langs de Amstel op de website van Oneindig Noord-Holland.