wintervogels ouderkerkerplas

Ouderkerkerplas in de winter speciaal voor watervogels

Publicatiedatum: 9 oktober 2017

Vanaf zondag 15 oktober 2017 tot 15 april 2018 is een deel van het recreatiegebied Ouderkerkerplas, gemeente Ouder-Amstel, gesloten voor publiek.

Zo maken we ruimte voor de vogels die hier graag overwinteren. Het afsluiten geldt voor de gehele plas en de paden aan de zuid- en oostzijde van de plas. De sluiting betekent onder andere dat er niet meer kan worden gezeild en gesurft. Hiervoor kan men terecht in het recreatiegebied Gaasperplas. Vissen vanaf de oevers langs de niet-afgesloten paden is wel toegestaan. Schaatsen op de Ouderkerkerplas is alleen toegestaan in de plas die doorsneden wordt door de lange vlonder.

Van oktober tot april overwinteren duizenden watervogels op de Ouderkerkerplas. Doordat het water een beetje zout is en de plas in het midden erg diep, is de kans dat de plas dichtvriest zeer klein en dat is fijn voor de vogels. Ze hebben rust nodig om in de winter voldoende energie te houden om voedsel te zoeken en warm te blijven. Daarom wordt de plas gesloten voor publiek.

Vanuit de observatiehut aan de zuidzijde is er goed zicht op de plas en de watervogels. In de winter kunnen vogelliefhebbers vanuit de observatiehutten genieten van de aanblik van duizenden smienten. Andere voorkomende soorten zijn de kuifeend, slobeend, tafeleend en diverse soorten ganzen. De observatiehut is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voor meer informatie over de recreatiegebieden van Groengebied Amstelland zie www.groengebied-amstelland.nl.

 


Meer nieuws