De eikenprocessierups is een klein venijnig diertje

Publicatiedatum: 19 juni 2018

De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder en de rupsen gaan in de nacht op pad, ofwel in processie, op zoek naar voedsel.

Op een groot aantal eikenbomen in Nederland zitten deze behaarde rupsen. De rups heeft kleine pijlvormige haartjes die bij contact met de huid flink voor wat narigheid kan zorgen zoals huiduitslag, jeuk maar ook irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Niet alleen mensen maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen.

Wees dus alert en blijf uit de buurt van de eikenprocessierups!

Er zijn vooral risico’s voor de gezondheid in de periode dat de eikenprocessierupsen brandharen krijgen, dit is vanaf half mei tot eind juni. In de recreatiegebieden van Groengebied Amstelland wordt door een gespecialiseerd bedrijf het gebied langs gegaan om te monitoren welke eikenbomen aangetast zijn, waarna het bestrijdingsbedrijf de rupsen kan verwijderen. Er wordt bijgehouden waar de nesten zijn, welke prioriteit er is en welke maatregelen er getroffen zijn. Dit doen we zodat we er in een vroeg stadium bij kunnen zijn en de verdere verspreiding van de rupsen doen voorkomen.

De nesten worden mechanisch verwijderd door middel van grote zuigmachines, deze worden later verbrand zodat de brandharen niet in de lucht kunnen komen. Een andere manier is chemische bestrijding waarbij ook andere larven van (nuttige) insecten last van kunnen hebben.

Wil je meer weten over de rups? Lees het in de folder van RIVM.

Wat te doen bij contact? Lees het op de website van het Rode Kruis.


Meer nieuws