Japanse kers en magnolia in bloei Gaasperpark - Foto: Clara Bonder

Bloesempracht van Japanse sierkers en magnolia in Gaasperpark

Publicatiedatum: 8 april 2021

Het leek soms meer op winter maar het voorjaar is toch echt losgebarsten. Heb jij de prachtige bloesem al gezien in ons gebied? We zetten graag de Japanse sierkers en magnolia in de spotlight!

Het Gaasperpark is elk jaargetijde een heerlijke plek om te vertoeven. Nu in de lente is de natuur in het park ook zeker een lust voor het oog. De bloeiende Japanse sierkersen trekken bijvoorbeeld de aandacht, maar ook de magnolia’s zijn in volle glorie te bewonderen. Een mooi moment om eens iets meer over deze twee boomsoorten te vertellen! 

2021 Japanse kers in bloei in Gaasperpark - foto: Clara Bonder // japanse_sierkers_in_bloei_gaasperpark_foto_clara_bonder.jpg (69 K)

Bloesempracht
In Amsterdam staat vooral het Amsterdamse Bos met het speciale Bloesempark bekend als locatie om Japanse kersen in bloei te bewonderen. Maar het Gaasperpark biedt ook een wonderschone bloesempracht van de Japanse kers. De Japanse sierkersen in het Gaasperpark stammen nog uit het Floriade tijdperk begin jaren tachtig. Aan de noordzijde van de Gaasperplas werd toen deze wereldtuinbouwtentoonstelling georganiseerd. Het park is destijds ontworpen als decor voor de plantenpracht tijdens de Floriade, waarbij grote en bijzondere bomen zijn aangeplant.

Japanse sierkers
De Japanse sierkers bloeit elk jaar slechts een paar weken, meestal in (of rond) de maand april. De exacte bloeitijd is afhankelijk van het weer. Bij veel wind en regen is de bloesemperiode helaas sneller voorbij. De bloesem komt in verschillende kleurnuances van wit tot felroze voor. Opvallend is dat de verschillende soorten sierkersen niet allemaal tegelijk bloeien (zie ook de foto boven dit artikel), wat ervoor zorgt dat we langer van de bloeiende bomen kunnen genieten.

2021 Detail Japanse kersenbloesem - Foto: Clara Bonder // detail_japanse_kers_in_bloei_gaasperpark_-_foto_clara_bonder.jpg (61 K)

In Japan hebben bloemen een symbolische betekenis en met het Kersenbloesemfeest, ook wel Hanami Matsuri genaamd, vieren Japanners het begin van de lente. De kersenbloesem staat niet alleen voor een nieuw begin, maar ook voor de vergankelijkheid van het leven. 

Magnolia kobus in volle glorie
In het Gaasperpark spot je nu ook de magnolia kobus in wonderschone bloei (de hoge witte bomen op de bovenste foto). De Nederlandse naam voor deze eyecatcher is ‘beverboom’ en deze exemplaren stammen ook nog uit de Floriadetijd. Net als eerstgenoemde boomsoort is deze magnolia oorspronkelijk afkomstig uit Japan en kan 8 tot 10 meter hoog worden. De boom bloeit uitbundig met grote witte, geurende bloemen in de periode maart-april, zo rond dezelfde tijd als de bloeitijd van de Japanse kers.

2021 Magnolia in bloei Gaasperpark - Foto: Clara Bonder // magnolia_gaasperpark_foto_clara_bonder.jpeg (130 K)

Na de spectaculaire bloeitijd krijgen de kale takken van de magnolia wollige behaarde knoppen. Hier groeien vervolgens groene, leerachtige bladeren uit, die in de herfsttijd goudgeel kleuren. In de loop van de zomer verschijnen overigens her en der bijzondere vruchten bij de magnolia, deze zogenoemde zaaddozen zijn roze/rood van kleur.

Heb jij ook mooie foto's van de bloesempracht in Groengebied Amstelland? Leuk als je deze met ons deelt op onze Facebookpagina!

Beeld: Clara Bonder

 


Meer nieuws