2021 Boomhut verwijderen 1

Boswachters verwijderen hut bij Hoge Dijk

Publicatiedatum: 14 oktober 2021

Een boshut bouwen! Welk kind vindt dat nou niet leuk! Maar als het hutje wat meer wordt dan een hutje van takken, wat doe je dan als boswachter of beheerder? Dan moeten we het hele bouwwerk weghalen.

De melding
Onze boswachters kregen begin september tijdens hun avonddienst een melding van bezoekers over een hut in het bos op de Hoge Dijk. Bij aankomst zagen ze vuur! Dat bleek gelukkig geen bosbrand, maar een brandende vuurkorf met een paar jonge kinderen eromheen, zonder volwassenen. Ze hadden een aansteker van thuis meegenomen, vertelden ze. De boswachters legden aan de kids uit wat het gevaar is van vuur voor planten en dieren. Ze moesten het vuur uitmaken. Vuur en natuur gaan niet samen!

Flink bouwwerk
Er bleek op die plek een flinke hut gebouwd te zijn. Onze boswachters zagen dat daarvoor veel takken van levende bomen waren afgezaagd. De hut bevatte allerlei materiaal zoals zeilen, netten en zelfs een matras. Troep die daar niet hoort. De hut had inmiddels ook een zwerver aangetrokken die in de hut sliep. 

(tekst gaat verder onder foto's)

2021 Boomhut verwijderen 2 // boshut_verwijderen_1_-_klein.jpg (94 K)

2021 Boomhut verwijderen 3 // boshut_verwijderen_2_-_klein.jpg (113 K)

APV beschermt de natuur
Boswachter Jelle: “De combinatie van vernieling van het bos, materialen die niet in de natuur horen en het gevaar van open vuur heeft ons doen besluiten de hut af te breken en op te ruimen. In de algemene plaatselijke verordening (APV) staat dat je geen flora (planten, bomen, struiken, etc.) mag beschadigen of afval mag achterlaten. We hebben de volgende dag alles verwijderd. Twee aanhangers vol met afval: schuttingdelen, een fiets, netten, zeilen en noem maar op.”

(tekst gaat verder onder foto's)

2021 Boomhut verwijderen 4 // boshut_verwijderen_8_-_klein.jpg (143 K)

2021 Boomhut verwijderen 5 // boshut_verwijderen_7_-_klein.jpg (139 K)

Verschil kinderhutje en bouwwerk
Het beleid is: hutten bouwen mag niet, zeker niet met gevaarlijke situaties en vernielingen. Beheermedewerker Jeroen vertelt: “Als we een hut zien, dan breken we die niet meteen af. Dan heb ik het over een eenvoudig kinderhutje, gemaakt van gevonden takken die tegen elkaar of een boom staan. Dat is helemaal prima. We gaan er gemoedelijk mee om, gunnen kinderen hun speelplezier, maar houden het wel goed in de gaten. Wordt het een afvalbende ten koste van de natuur, dan spreken we de bouwers erop aan. Of we hangen een briefje op dat we de hut gaan verwijderen. Zo krijgen de bouwers nog de gelegenheid om hun spullen weg te halen. Wel zo aardig, toch? Deze aangetroffen hut is van een andere orde. Dit soort hutten trekt weer andere groepen aan, zorgt voor zwerfvuil, vandalisme en zwervers. Dat moeten we niet willen.”

Waar mag hutten bouwen wel?
Wil je kind heel graag een hut bouwen? Er zijn verschillende mogelijkheden in Amsterdam, Diemen en Amstelveen. Vrijwilligers organiseren samen met gemeentes bijvoorbeeld in de zomervakantie een huttenbouwweek.

Huttenbouwdorp De Meent, Amstelveen

Bouwspeelplaats Het Landje, Rembrandtpark Amsterdam

Jeugdland Amsterdam, Flevopark Amsterdam

Speeltuin bij House of Bird in het Diemerbos heeft ook een huttenbouwplek.


Meer nieuws