Dotterbloemen in Groengebied Amstelland

Dotterbloemen in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 29 april 2020

In de Duivendrechtse polder en op de oeverlandjes van de Ronde Hoep groeien ze weer volop: dotterbloemen. Vandaag nemen we een kleine duik in het verleden én het heden van deze vrolijke gele bloem.

De dotterbloem heeft qua uiterlijk het meest weg van een grote boterbloem en is een echte voorjaarsbloem. In het najaar volgt heel soms een tweede bloei. De goudgele bloemen groeien op de grens van water en land, dus je kunt ze langs randen van sloten en vijvers aantreffen. Maar de dotters zijn ook te zien op drassige stukjes land. In het voorjaar zijn er in Groengebied Amstelland op diverse plekken vele dotterbloemen te zien. Langs de Amstel, bij de Stokkelaarsbrug bijvoorbeeld, in de Duivendrechtse polder en bij de Ronde Hoep. Ook duiken de bloemen elke lente op verschillende locaties in Amsterdam op, zoals in het Westerpark, Vondelpark en Sarphatipark.

Dotterbloemen in het Amsterdam van weleer
Vroeger waren er in de buurt van Amsterdam op veel plaatsen dotters te vinden. Een eeuw geleden liepen de Amsterdamse kinderen in april vanuit de Jordaan zelfs met honderden tegelijk naar de Amstelveenseweg, om daar in de boezemlanden van de Nieuwe Meer dotterbloemen te plukken. Het zag hier geel van de dotterbloemen en met armen vol dotters keerden ze terug richting de stad. Onderweg probeerden de kinderen de bloemen te verkopen of verloren deze al spelend in het Vondelpark. De weg in het Vondelpark lag dan bezaaid met de mooie goudgele bloemen. Thuisgekomen zetten ze de overgebleven dotterbloemen voor het raam in vazen en potten.

Amsterdamse kinderen met dotterbloemen // dlnkinderendottersmettekst0120110141-1.1.jpg (33 K)

Amsterdam wordt gedotterd
Vandaag de dag is in en om Amsterdam alles veel meer verstedelijkt: de oevers zijn te steil en er is geen plek meer voor geleidelijke overgangen tussen water en land, zoals bij de vroegere oeverlanden het geval was. En mede daardoor zijn er veel minder dotterbloemen te zien in de omgeving van Amsterdam. Josie Dubbeldam besloot hier zo’n tien jaar geleden verandering in te willen aanbrengen, onder de naam ‘Amsterdam wordt gedotterd’. Vanuit Volkstuinpark Amstelglorie begon ze jaarlijks nieuwe dotterplantjes te kweken en uit te zetten aan de Amsterdamse water- en slootkanten. Inmiddels heeft Dubbeldam hulp gekregen van Olga van Steenwijk, die vanuit Amstelglorie nauw betrokken is bij het ‘dotteren’ van Amsterdam.

Kunstenaarsproject ‘De dotterbloem vertelt’
Van Steenwijk heeft dit jaar met ‘De dotterbloem vertelt’ bovendien een bijzonder kunstenaarsproject opgezet. Acht, voornamelijk Amsterdamse, kunstenaars maken in dit kader uiteenlopende kunstwerken waarbij de goudgele bloemen centraal staan. Het doel van dit project? “Natuurbeleving én natuurbehoud stimuleren. En meer Amsterdammers naar buiten lokken,” aldus Van Steenwijk.

Dotterbloemen in de winter // dotter_in_winter.jpg (51 K)

Verdwijning dotterbloem
De eerdergenoemde verstedelijking is een van de redenen voor de terugloop in dotterbloemen, maar de belangrijkste oorzaken zijn overbemesting en ontwatering. “Dotterbloemen zijn weliswaar planten van voedselrijke bodem, maar ze kunnen slecht tegen te veel fosfaat en stikstof. Verder wordt het land tegenwoordig zo goed bemalen, dat het bijna nooit meer blank komt te staan. Hierdoor kunnen de zaden niet meer tijdens een flinke regenbui het land op drijven, waardoor ze zich minder goed uitzaaien,” vertelt Dubbeldam. Waar dotters normaal gesproken wel vijftig jaar mee kunnen gaan, is dat nu vaak niet meer het geval. Er wordt veel machinaal gebaggerd, waarbij de wortels van de dotterbloemen beschadigd raken of bagger op de kant blijft liggen en zo de dotter verstikt.

Ook helpen dotteren?
Wil je graag meehelpen om meer dotterbloemen terug te brengen langs de oevers in en om Amsterdam? Dan kun je voor meer informatie met Olga van Steenwijk contact opnemen via info@dedotterbloemvertelt.nl.


Meer nieuws