Een duik in de geschiedenis: het Reygersbosch

Publicatiedatum: 11 juli 2021

Groengebied Amstelland kent naast de geliefde natuurgebieden ook een rijke historie. Daar duiken we graag iets dieper op in, met ditmaal een kleine reis terug in de tijd naar het Reygersbosch!

Groengebied Amstelland kent naast de geliefde natuurgebieden ook een rijke historie. Daar duiken we graag iets dieper op in, met ditmaal een kleine reis terug in de tijd naar het Reygersbosch!

Het Reygersbosch
In de middeleeuwen lag op de plek van het huidige recreatiegebied De Hoge Dijk het ‘Reygersbosch in Aemstellant’. Dit moeras en bosgebied dankte zijn naam aan de kolonie reigers die hier in de hoogste bomen neerstreek. Aan de westzijde liep het bos door tot waar nu de Ouderkerkerplas ligt en in het zuiden grensde het aan het Abcoudermeer. Rond de dertiende eeuw was dit gebied eigendom van de Heren van Aemstel, die vanuit Ouderkerk aan de Amstel een groot gebied voor de Bisschop van Utrecht bestuurden.

Van lokaas tot delicatesse of geneesmiddel
Het bos was in de veertiende eeuw exclusief toegankelijk voor de adel. Hier werden in die tijd veelvuldig valkenjachten gehouden, waarbij reigers als lokaas dienden. Je kunt je dus voorstellen dat een kolonie reigers zeer welkom was voor de edele heren én dames die zich met de jacht bezighielden. Maar dat niet alleen: de reigers vonden ook als delicatesse gretig aftrek bij de adel. De vogels belandden maar wat vaak op het bord, waarbij met name de blauwe reiger zeer populair en smakelijk bleek. Ook diende de reiger een ander doel: men dichtte het vet van de reiger geneeskrachtige werking toe bij jichtklachten. 

Andere doeleinden
De reigerkolonie was dus een kostbaar bezit, het was in die tijd ten strengste verboden om in het bos hout te kappen of te stropen. Toch kwam hier halverwege dezelfde eeuw verandering in. Het terrein kwam in beeld voor bruikbare andere doeleinden. Men startte met de kap van het oostelijk deel van het bos, het land werd ontgonnen en er kwamen een gelijknamige sloot en weg: de Broucksloot en -weg (de latere Abcouderstraatweg). Er ontstond hierdoor een kortere route: het ‘gewone volk’ hoefde van Diemen en Duivendrecht naar Abcoude kon voortaan dóór het bos in plaats van eromheen.

Door verdere veenontginningen verdween het bos stukje bij beetje en in 1417 is voor het laatst sprake van het Reygersbosch. Ook de reigerkolonie is daarmee uit beeld verdwenen...