2020 strand Hoge Dijk

Einde zwemseizoen per 1 oktober

Publicatiedatum: 2 oktober 2023

Vanaf 1 oktober is het officiële zwemseizoen voorbij. Het water wordt dan niet meer getest op bacteriën.

Zwemmen blijft wel mogelijk in de Ouderkerkerplas, Gaasperplas en bij de Hoge Dijk, maar zwemmers moeten zich wel bewust zijn van het risico van zwemmen in buitenwater. 

Tweewekelijks testen in zwemseizoen

Groengebied Amstelland is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de officiële zwemplekken in het gebied. Wij doen er alles aan om een optimale zwemwaterkwaliteit te hebben. De zwemwaterinspectie test in het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober tweewekelijks de kwaliteit van onze drie officiële zwemlocaties. Als zij kort achter elkaar te hoge bacteriewaardes meten, komt er een waarschuwing op een smal bord onder de lichtblauwe informatieborden bij de zwemlocatie. Denk bijvoorbeeld aan blauwalg (zie foto). Iedereen kan zo zien of zwemmen wel of niet veilig is. Na 1 oktober kan er nog steeds sprake van blauwalg zijn, alleen zijn er geen waarschuwingsborden meer die dat aangeven. 

Zwemmen - onderbord waarschuwing // onderbord_met_waarschuwing_blauwalg_-_klein.jpg (23 K)

Zwemmen mag nog steeds

Wil je graag nog na 1 oktober een dip nemen? Je mag nog steeds zwemmen in de Gaasperplas, Ouderkerkerplas of bij de Hoge Dijk. Zwemmen buiten het zwemseizoen is wel op eigen risico.

Hou er rekening mee dat buiten de officiële zwemstranden het water vanaf de kant al snel diep wordt. De temperatuur is dan ook een stuk lager. Je kan last krijgen van hevige kramp, je lichaam kan sterk reageren op koud water, waardoor je misschien in ernstige problemen komt.

Tips:

  • Met twee of meer personen zwemmen is veiliger
  • Gebruik een zwemboei of drijfkussen. Dit is een opvallende, felgekleurde boei die achter je aan drijft tijdens het zwemmen. Hierdoor ben je beter zichtbaar vanaf het water en bij problemen kan de boei je helpen te blijven drijven. Deze boeien zijn veelal verkrijgbaar in sportzaken

Meer nieuws