Groengebied Amstelland zwerfafvalvrij!

Publicatiedatum: 27 juli 2021

Onze campagne tegen zwerfafval is gestart. Maar waarom eigenlijk?

Recreëren in eigen land is weer populair. Vanwege de coronamaatregelen bleven in 2020 totaal zo’n 5,9 miljoen recreanten in eigen land en dat is bijna een kwart meer ten opzichte van de jaren daarvoor. Velen bezochten dan ook het mooie Groengebied Amstelland. Ze ontdekten dat het op een zonnige dag heerlijk genieten is van water, strand, ligweides en terrassen. De drukte bracht ook veel afval met zich mee. Daarom starten de vijf recreatiegebieden van Recreatie Noord-Holland (Groengebied-Amstelland, Twiske-Waterland, Geestmerambacht, Alkmaarder-en Uitgeestermeer en Spaarnwoude) gezamenlijk een zwerfafvalcampagne. Hierin maken we de bezoekers bewust van medeverantwoordelijkheid voor een schoon recreatiegebied.

Iedereen verwacht schoon
Een schoon recreatiegebied in de buurt lijkt zo vanzelfsprekend. Schoon zorgt voor optimaal genieten. Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand! Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.

Maak van je afval geen zwerfafval!
Daarom start Groengebied Amstelland een bewustwordingscampagne met de oproep om mee te helpen de gebieden zwerfafvalvrij te houden. Bij de entrees, ligweiden en strandjes rond de Ouderkerkerplas, De Hoge Dijk en de Gaasperplas hangen banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. In de speciale campagnefilm benoemt Mevrouw Ilse Zaal, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en bestuurslid van een aantal recreatieschappen, het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval op leefbaarheid en milieu. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe je eenvoudig je afval in verschillende bakken kan opruimen.

BEKIJK DE CAMPAGNEFILM

Positieve campagne
Groengebied Amstelland en de andere recreatiegebieden voeren op een positieve manier deze zwerfafvalcampagne. Immers, mensen komen voor een fijne dag recreëren en daar past natuurlijk geen belerend vingertje bij. De nadruk ligt daarom op genieten in een schoon gebied, waar geen plaats is voor zwerfafval. ‘Genieten is fijner zonder rommel om je heen. Maak van je afval geen zwerfafval. Gooi je afval daarom in de afvalbak!

De zwerfafvalcampagne voeren we in onze vijf recreatiegebieden:
Groengebied Amstelland
Spaarnwoude
Twiske – Waterland
Alkmaarder- en Uitgeestermeer
Geestmerambacht/Park van Luna


Meer nieuws