Hooikoorts in de winter

Publicatiedatum: 10 februari 2021

In de winter komt de hazelaar als allereerst in bloei. Gele katjes komen in januari tevoorschijn en verspreiden een paar weken later grote wolken stuifmeel, waarvoor je flink allergisch kunt zijn.

Kenmerken van de hazelaar
De hazelaar is in de winter goed te herkennen aan deze gele katjes. Aan de struik zitten zowel vrouwelijke als mannelijke bloemen. Het katje is de mannelijke bloem. Maar als je heel goed kijkt, zie je langs de takken ook kleine rode speldenprikjes: de vrouwelijke bloemetjes. Je hebt een loep nodig om te kunnen zien hoe mooi ze zijn. Als het stuifmeel van de mannen klaar is, zijn inmiddels de vrouwelijke bloemetjes opengegaan. Precies op elkaar afgestemd.

Een ander kenmerk, voordat het blad verschijnt, is de groeiwijze. Er is niet één stam, maar talrijke stammetjes richten zich direct vanaf de grond op. Het geheel kan zo’n 6 meter hoog worden. Na de bloei komt het blad pas tevoorschijn en in de herfst zit de struik vol lekkere hazelnoten, op de plek waar de vrouwelijke bloemetjes zaten. De wilde struik die je in de recreatiegebieden tegenkomt, geeft wat kleinere noten dan de gekweekte hazelaar. Maar de smaak is er niet minder om!

Verspreiding door vergeten voorraden
Hazelnoten worden gegeten door muizen en gaaien, die voorraden aanleggen. Als zo’n plek vergeten wordt, of een gaai laat een noot vallen, kan daar weer een nieuwe struik uit groeien. Maar het duurt wel tien jaar voordat er nieuwe hazelnoten aan de struik verschijnen! Ook verspreidt de struik zich door weer een extra stammetje aan te maken (worteluitloper).

Zoek tijdens je wandeling een bloeiende hazelaar op en kijk of je tussen al die mannelijke overvloed de bescheiden vrouwen kunt ontdekken. En lees ook nog eens het stukje terug dat onze beheerder Jeroen over de hazelaar schreef op Facebook