Ik zie ik zie wat jij niet ziet…

Publicatiedatum: 20 september 2020

Voel jij je wel eens door bomen bekeken? Deze bijzondere bomen met ‘ogen’ kunnen soms zelfs griezelig aanvoelen. Dit zijn geen berken zoals vaak wordt gedacht; het zijn grauwe abelen.

Karakteristieke populieren
De grauwe abeel is een snelgroeiende populier, een natuurlijke kruising tussen een witte abeel en een ratelpopulier. Deze boom heeft een dichte kroon, met grillig gevormde takken, en wordt doorgaans zo’n 20 tot 25 meter hoog. De ‘populus x canescens’ heeft een rechte stam, die witgrijs gekleurd is met zwarte strepen en ruitvormige groeven. Bij oudere exemplaren van deze boomsoort vormen deze groeven de patronen van ogen, die kenmerkend zijn voor de grauwe abeel. De patronen op de stam ontstaan door de littekens van snoeiwonden en afgevallen takken. 

2020 Grauwe abelen ogenbomen in Diemerbos // grauwe_abeel_diemerbos_1.jpg (94 K)

Niet te dicht bij huizen of wegen
De grauwe abeel mag trouwens niet te dicht bij huizen, wegen of leidingen geplant worden. De boom heeft namelijk een krachtige, oppervlakkige en verspreide wortelgroei. Hierbij kunnen de wortels door zachte muren en gaatjes in muren groeien, of wegen en leidingen opdrukken.

Je vindt deze ‘ogenboom’ in Groengebied Amstelland onder meer aan in het Diemerbos of bij de Gaasperplas.