Maaibeleid Gaasperplas Groengebied Amstelland

Meer natuurwaarde in Groengebied Amstelland door ander maaibeleid

Publicatiedatum: 5 juni 2020

Wist je dat er in Groengebied Amstelland steeds meer lang gras rondom bomen staat? En dat er een speciaal bloemenmengsel is ingezaaid tegen de eikenprocessierups? Een update vanuit het beheer!

Stimuleren van beplanting
Het meeste gras in Groengebied Amstelland is kruidenrijk gras. Alleen op ligweides en strandzones wordt er intensief gemaaid, waarbij we de zoomen laten staan. We kijken steeds kritisch naar ons maaibeleid, en waar mogelijk proberen we dit steeds aan te passen naar minder maaien en opruimen. Sommige stukken worden zelfs maar één keer gemaaid en geruimd, juist om beplanting te stimuleren die op deze schrale grond voorkomt. De randen langs fiets-, voet- en ruiterpaden worden wel wat vaker gemaaid, om ingroei en onoverzichtelijke situaties te voorkomen. 

Bevorderen biodiversiteit
Het in standhouden van zoomen langs bosschages, tot een meter afstand, vormt een belangrijk doel in Groengebied Amstelland. Dit bevordert de biodiversiteit: er komen andere plantsoorten door en hier komen weer insecten op af. Als je gras constant kort houdt, kunnen er geen plantjes tussendoor groeien. Dan wordt het een zode, in dit gebied streven we juist naar kruidenrijk gras. We proberen zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. 

Inzaaien bloemenmengsel tegen eikenprocessierups
Dit jaar zijn langs vakken met eikenbomen stroken ingezaaid met inheemse flora, in het kader van het stimuleren van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Hierbij is een bloemenmengsel gebruikt waar natuurlijke vijanden van de rups op af komen, die de bestrijding kunnen overnemen. 

Beheer bijen en vlinders
Vanuit het beheer halen we niet al het dode hout uit bossen weg, om zo bijen gelegenheid te geven om te kunnen nestelen. Net als in je tuin moet je er eigenlijk voor zorgen dat het allemaal niet te netjes, opgeruimd en kort gemaaid is. Hoe rommeliger het is, hoe meer de natuur zelf zijn weg kan vinden. Zolang het geen gevaar oplevert, laten we vanuit deze visie ook wel eens een dode boom staan. 

Tot de volgende update, in de tussentijd kunnen vragen aan ons beheerteam uiteraard ook altijd via de Facebookpagina van Groengebied Amstelland gesteld worden!


Meer nieuws