Op één poot balanceren en slapen tegelijk? Vogels kunnen het!

Publicatiedatum: 27 november 2020

Je hebt het vast eens in de natuur gezien: veel vogels slapen en rusten op één poot. Het ziet er, zeker bij grotere vogels als ooievaars en reigers, fascinerend uit. Maar hoe doen die vogels dat toch?

Balans bij mensen
Als je zelf probeert op één been te balanceren, zal je merken dat je misschien snel moet corrigeren om niet je evenwicht te verliezen. Om goed te blijven staan, is het van belang dat je zwaartepunt zich recht boven je voet (het oppervlak waarmee je op de ondergrond steunt) bevindt.

Natuurlijk spelen er nog meer factoren mee, zoals focus, en heeft de een nu eenmaal van nature een beter evenwicht dan een ander. Maar wat wel voor iedereen geldt: hoe kleiner het steunoppervlak, hoe lastiger een goede balans te vinden. Je ziet het ook bij het bouwen van een hoge blokkentoren. Als het onderste blokje in verhouding te klein of te smal is, dan is het moeilijk om een hele hoge toren te maken. 

Op grote voet leven
Terug naar de vogels. Qua lichaamsbouw heeft deze diersoort veel langere tenen dan wij mensen. En daar kunnen ze handig gebruik van maken in dergelijke situaties. Als je daarbij optelt dat vogels ook nog eens minimaal één teen hebben die niet naar voren maar naar achteren wijst, dan heb je nog een kenmerk dat ze in hun voordeel kunnen gebruiken.

Vogels hebben door beide factoren een veel groter oppervlak om op te steunen dan de mens. Hierdoor hoeven ze nauwelijks bij te sturen wanneer ze op één poot staan. Sterker nog: het gaat vogels super makkelijk af! Het zwaartepunt van hun in verhouding kleine lichaam balanceert probleemloos boven hun grote voeten.

Temperatuurregeling
De reden dat vogels vaak op één poot staan, heeft waarschijnlijk grotendeels te maken met hun temperatuurregeling. Hun lange poten bevatten geen veren en verliezen snel warmte als het koud is. Zeker als ze ermee in het water staan. Daarom stoppen ze het liefst eentje warm weg in hun veren. Niet gek, die vogels!