Spinnenweb in boom

Spinnentijd in de herfst

Publicatiedatum: 27 oktober 2020

Waarom je vooral in de herfst spinnen ziet? Dat komt omdat spinnen in deze tijd het grootst zijn. Ze zijn volwassen en planten zich nu voort. Ook vallen webben meer op door dauwdruppels of nevel.

Spin in het web
Vind je spinnen eng? Bedenk dan dat ze erg nuttig zijn. Ze eten andere kleine beestjes op. Die worden gevangen in het prachtige web, dat de spin zelf maakt. Hij spint een lange kleverige draad vanuit kliertjes in zijn achterlijf. Zo’n spinsel van eiwitten is wonderlijk mooi gemaakt.

Vanuit het midden van het web kan een spin razendsnel alle hoeken bereiken om de prooi die daar is blijven plakken, op te eten. Want dat is de functie van zo’n wielweb. Vaak wordt zo’n web elke dag opnieuw gemaakt, want soms is het na een dag al versleten. Spinnen, groot en klein worden op hun beurt weer gegeten door grote en kleine vogels.

2020 Spin in spinnenweb // spin_spinnenweb.jpg (26 K)

De man legt het loodje
Vanuit dezelfde kliertjes in het achterlijf (de spintepels) kan de spin ook andere draden maken om zijn prooi in te pakken en om een cocon te maken om eitjes in te leggen. Met dat eitjes leggen en met de paring die daaraan voorafgaat, is bij veel spinnen iets aan de hand wat wij mensen een beetje luguber vinden.

De wespspin bijvoorbeeld begint al tijdens de paring aan haar echtgenoot te knabbelen en hem in te spinnen. Zo is ze verzekerd van voedsel. Het is nu eenmaal het lot van het mannetje: na de paring is hij niet meer nodig. Ook de eitjes worden in een cocon gelegd en ze komen na een maand uit. Maar de spinnetjes blijven tot het volgend voorjaar in de cocon leven.

2020 Spinnenweb herfst // spinnenweb_ii.jpg (22 K)

De kruisspin
De meest voorkomende spin is de kruisspin. Hij is makkelijk herkenbaar aan het patroon op zijn rug, waarin je een kruisvorm kunt ontdekken. Hij bouwt het web op beschutte, vochtige plekken. Ga eens naar buiten en kijk of je een kruisspin kunt vinden! Misschien vind je zelfs wel een ingesponnen beestje in het web.


Meer nieuws