2020 Waarschuwing zwemwaterkwaliteit

UPDATE: Kwaliteit zwemwater in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 20 augustus 2020

Mag je nu nog wel zwemmen?

De kwaliteit van het zwemwater bij de plassen neemt af. De forse regenbuien na de tropische dagen zijn de oorzaak. Bij sommige zwemplekken staat inmiddels een waarschuwing of een negatief zwemadvies. Is zwemmen nog wel verantwoord?

Overtollig regenwater
Als het heel hard regent, zoals in de afgelopen dagen, kan de grond niet al het water opnemen. Het overtollige regenwater stroomt naar de zwemplekken. Dit regenwater kan ziekteverwekkers (bijvoorbeeld bacteriën of schimmels) bevatten en voedingsstoffen die kunnen leiden tot een verhoogd risico op je gezondheid. De zwemwaterkwaliteit kan afnemen.

Drie tot vijf dagen
De waterkwaliteit blijft vermoedelijk zo'n drie tot vijf dagen slecht. Op de borden bij de zwemplekken en op de website www.zwemwater.nl staat informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Voor een aantal zwemplekken geldt nu een negatief zwemadvies en voor anderen bijvoorbeeld een waarschuwing. Let dus goed op de borden!

Huidige adviezen zwemwater Groengebied
Zin om een dagje aan het water door te brengen? De adviezen wisselen van dag tot dag, dus onze tip is: check de website www.zwemwater.nl. Daar staan alle actuele meldingen op. Van 'Nader Onderzoek' tot 'Negatief Zwemadvies'. Zo weet je altijd of je veilig kunt zwemmen.

Wat betekent een nader onderzoek?
Tijdens een waterkwaliteitsmeting kan een overschrijding van bepaalde veilige waarden geconstateerd worden. De controleur neemt meteen een extra monster. Hij kan dan vaststellen of er daadwerkelijk een aanhoudend probleem met de waterkwaliteit is of dat het een kortdurende overschrijding is. Bijvoorbeeld door een heftige regenbui vlak voor de bemonstering. De zwemlocatie krijgt dan de status ‘nader onderzoek’ totdat de resultaten van de extra test bekend zijn. Is er geen overschrijding meer, dan gaat de status terug naar ‘in orde’. Is er nog steeds en overschrijding, dan volgt er een waarschuwing, negatief zwemadvies of een zwemverbod.

Wat betekent een waarschuwing?
Is er voor een zwemplek een waarschuwing, dan kan zwemmen op die plek slecht zijn voor je gezondheid. Je mág er wel zwemmen. Het is aan jou om te bepalen of je gezondheid risico loopt (bijvoorbeeld bij explosieve algengroei). Op een bord bij de zwemwaterlocatie staat uitleg waarom er een waarschuwing is gegeven. Jonge kinderen en ouderen, die het meest kwetsbaar zijn, kunnen dan beter een andere zwemplek kiezen.

Wat betekent een negatief zwemadvies?
Bij een negatief zwemadvies is zwemmen op die plek slecht voor de gezondheid. Zwemmen wordt iedereen afgeraden. Op een bord bij de zwemwaterlocatie staat het advies om niet te gaan zwemmen met daarbij de reden, bijvoorbeeld blauwalg.

Check de actuele stand
Wil je zeker weten of je kan zwemmen? Check dan de actuele stand van zaken op www.zwemwater.nl

Lees ook ons bericht van 5 augustus over botulisme, blauwalg en zwemwaterkwaliteit.


Meer nieuws