Vogels in de Gaasperzoom

Publicatiedatum: 18 mei 2021

We laten hier ook graag omwonenden aan het woord over onderwerpen in Groengebied Amstelland. Dit keer Ed Roelandse, hobbyfotograaf uit Gein, die prachtige beelden van vogels in de Gaasperzoom maakt!

Foto boven: Havikjong

Tussen Ruwelswal en Gaasperplas vind je groengebied Gaasperzoom. De Gaasperzoom is onderdeel van de Natuurboog, de ecologische verbindingszone tussen de kerngebieden IJmeer en polder de Rondehoep en de Middelpolder. Ogenschijnlijk misschien niet een heel bijzonder stukje natuur, maar wie wat vaker en uitgebreider rondkijkt zal zien dat er voldoende te ontdekken valt.

2021 Goudvink Gaasperzoom foto Ed Roelandse // goudvink.jpg (20 K)
Buizerd

Rijke vogelpopulatie
Ondanks de drukte die recreanten, omliggende wegen en de nabijgelegen huizen met zich meebrengt, kent de Gaasperzoom een opvallend rijke vogelpopulatie. Door het jaar heen zie je hier een grote verscheidenheid aan vogels. Vogels die er het hele jaar zijn, zoals eenden, meerkoeten, reigers plus de buizerd, havik, ransuil en torenvalk. Maar je treft hier ook seizoensgebonden vogels, waaronder de nachtegaal, koekoek, grasmus, maar ook soorten als wespendief en boomvalk. Eigenlijk te veel om op te noemen!

2021 Havikjong Gaasperzoom foto Ed Roelandse // havikjong.jpg (63 K)Goudvink

In het gebied zie je van sommige soorten de populatie per jaar afnemen, zoals bij de nachtegaal en goudvink. Andere vogelsoorten vertonen daarentegen een toename of verschijnen net als cetti’s zanger voor het eerst in het gebied.

Buizerds van de Gaasperzoom
Tot de vaste groep van jaarvogels (het hele jaar aanwezige broedvogel) behoren ook twee tot vier buizerds. In de loop der jaren hebben ze hier al verschillende nesten gehad en succesvol jongen voortgebracht. In het voorjaar is het dus altijd weer een verrassing of, en zo ja, waar er dit jaar weer een nest verschijnt. Ze hebben flinke concurrentie van een havik paar dat ook al een aantal jaren in de omgeving broedt.

In de winter krijgen de buizerds vaak gezelschap van doortrekkers uit Scandinavië. In het najaar van 2020 lag de trekroute zelfs deels over de Gaasperzoom en heb ik een groep van 30 stuks waargenomen. Momenteel heeft een spierwitte buizerd zijn stek gevonden naast de Valburgdreef en is daar vrijwel dagelijks te bewonderen.

2021 Witte buizerd Gaasperzoom foto Ed Roelandse // witte_buizerd.jpg (15 K)Witte buizerd

Over Ed Roelandse
Als hobbyfotograaf volg ik deze vogels al een aantal jaren. Hoewel de buizerd de meest algemene roofvogel in Nederland is, blijft het fascinerend om deze grote vogel zo vlakbij een woonwijk in al zijn variëteiten te bestuderen. De Gaasperzoom is echter ook een drukbezocht recreatiegebied met wandelaars, fietsers en hondenuitlaters. Dat maakt dat het vogels spotten en fotograferen zich beperkt tot de rustiger uren. Vogels beschouwen honden nu eenmaal als een natuurlijk vijand en dit resulteert in vluchtgedrag. Ongeacht of een hond aangelijnd is.

Wil je meer prachtige vogel- en natuurfoto’s van Ed zien? Neem dan een kijkje op zijn Facebookpagina Eddies Birds.