Vuurwerk hoort niet in het groen

Publicatiedatum: 25 december 2022

We naderen langzaam de laatste dag van het jaar. Graag nemen we nog even de regels over vuurwerk met je door. Ook vertellen we wat je kan doen bij (vuurwerk)overlast.

Verboden
In al onze gebieden (Diemerbos, Pen-bos, Gaasperplas, Gaasperzoom, Hoge Dijk, Ouderkerkerplas, Middelpolder en Bovenkerkerpolder) is het verboden vuurwerk af te steken. Bij de Ouderkerkerplas geldt daarnaast ook een verbod op het afsteken van carbid.

Rust voor mens en dier
Weet je waarom het afschieten van vuurwerk verboden is? We zetten het nog even op een rijtje. Vuurwerk veroorzaakt:

  • Angstige wilde dieren: zij kunnen in blinde paniek ergens tegenaan vliegen of rennen. Soms schrikken ze zó erg dat ze een hartstilstand krijgen. Knallen kunnen dieren uit hun winterslaap halen. Ze verliezen daarmee veel energie, wat hen soms fataal kan zijn
  • Bange honden en paarden: ze kunnen in paniek op de vlucht slaan
  • Angstige grote en kleine recreanten: zij voelen zich onveilig
  • Vervuild milieu: door fijnstof ontstaat luchtvervuiling en het buskruit van siervuurwerk vervuilt de bodem door zware metalen als barium, strontium en koper
  • Schade aan het terrein en/of meubilair en afval door achtergelaten vuurwerkresten

Extra alert
Onze boswachters en de politie zijn in deze periode extra alert op vernielingen en het (te vroeg) afsteken van vuurwerk. Wij grijpen in waar nodig en dan hangt je het volgende boven het hoofd:

  • Bureau Halt verwijzing voor jongeren van 12 tot 18 jaar
  • Boete van 100 euro voor het bezit van vuurwerk
  • Boete van 250 euro voor afsteken vuurwerk buiten toegestane tijden

Weet dat naast boetes voor vuurwerk er ook een aantekening op je strafblad (zogenaamde justitiële documentatie) komt, dat weer vervelende gevolgen kan hebben voor het aanvragen van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)? Dat is voor sommige beroepen een essentieel document om aan een baan te komen.

Overlast melden
Ervaar je (geluids)overlast? Bel dan meteen naar de politie op 0900-8844.

Wij wensen iedereen een gezellige en rustige jaarwisseling toe. Ga op 1 januari lekker een frisse neus halen in het groen!


Meer nieuws