Gaasperplas waterlelies aan de oever - Foto: Jan van 't Hoff

Wat doe jij op de langste dag van het jaar?

Publicatiedatum: 19 juni 2020

Zondag 21 juni is het midzomer. Op zaterdag is de zomerzonnewende: de langste dag en de kortste nacht van het jaar staan voor de deur. Een paar fijne tips hoe je die door kunt brengen.

De zomerzonnewende in het kort
De zon bereikt tijdens de zomerzonnewende vanuit de aarde gezien de meest noordelijke positie en staat op dat moment recht boven de Kreeftskeerkring. De Noordpool staat tijdens deze zonnewende meer naar de zon gericht dan op welke andere dag van het jaar dan ook. Dat betekent dat het noordelijk halfrond tijdens de zomerzonnewende de langste dag en de kortste nacht van het jaar beleeft. Precies het omgekeerde gebeurt op het zuidelijk halfrond. Daar vindt in juni de winterzonnewende plaats en is het de kortste dag en de langste nacht van het jaar.

Leuke tips voor midzomer in Groengebied Amstelland
Heb jij al fijne plannen hoe je de langste dag kunt vieren dit weekend? Met het mooie weer kan het natuurlijk heerlijk zijn in eigen tuin of op het balkon. Maar je kunt ook een bezoekje brengen aan een van de knusse picknickerfjes in de Middelpolder of van de ondergaande zon genieten aan de oever van de Gaasperplas, Ouderkerkerplas of De Hoge Dijk. Of strijk met je picknickkleedje neer op een rustig plekje aan de Amstel. 

Houd natuurlijk wel altijd de geldende maatregelen wat betreft Corona in de gaten. Fijne midzomer!

Foto: Jan van 't Hoff


Meer nieuws