Ouderkerkerplas

Waterplanten in de Ouderkerkerplas

Publicatiedatum: 25 augustus 2020

Het was toch heerlijk om verkoeling te kunnen zoeken in de Ouderkerkerplas! Er rezen bij de waterliefhebbers een aantal vragen over de waterplanten in de plas, waar we graag wat dieper op induiken.

Namens het beheer van Groengebied Amstelland vertelt Jeroen Schepers aan de hand van enkele vragen meer over de aanpak van de waterplanten.

Houdt het beheer de waterplanten over de hele Ouderkerkerplas bij?
“Nee, wij zijn verantwoordelijk voor de zwemzones, dat wil zeggen: de waterpartijen binnen de ballenlijnen. Hierbinnen worden waterplanten weggehaald en daarbuiten halen wij ook waterplanten weg ten behoeve van watersporters. Dit is incidenteel en meestal na meldingen van watersportverenigingen, zodat watersport veilig kan verlopen. Bijvoorbeeld op de Gaasperplas bij de zeilvereniging. Maar het is haast ondoenlijk om alles weg te krijgen.”

Zeilen Ouderkerkerplas // zeilen_oplas.jpg (50 K)

Zou je in de zwemgedeeltes verstrikt kunnen raken in waterplanten?
“In principe niet. Hier groeien ook geen waterplanten, er komen wel losse drijvende planten voor. Wanneer die er te veel drijven dan laten we die weghalen zodat zwemmers en spelende kinderen er geen last van hebben.”

Waarom zijn er dit jaar meer waterplanten dan normaal?
“Door de hogere temperaturen en het heldere water, het water in de plas is in jaren niet zo helder geweest. Door het heldere water bereiken de zonnestralen makkelijker een grotere diepte, waardoor de planten beter groeien. Deze ontwikkeling is op zichzelf staand natuurlijk een gunstig teken: het gaat dus goed met de waterkwaliteit. Vanuit recreatieoogpunt is het iets minder, omdat bootjes en zwemmers er hinder van kunnen ondervinden.” 

Zomer Ouderkerkerplas // okp_zomer.jpg (28 K)

Worden de waterplanten ook met een ander doel weggehaald?
“Zeker! Door in het hoogseizoen tweemaal per week waterplanten uit de zwemzone binnen de ballenlijnen en van het strand te verwijderen, gaan we ook de vorming van blauwalg tegen. De weggehaalde planten gaan overigens daarna naar een composteringsbedrijf.”

Zijn er veel vragen/opmerkingen geweest over de hoeveelheid waterplanten op de Ouderkerkerplas?
“Er zijn via verschillende kanalen bij het beheer een aantal meldingen binnengekomen, dit betrof bijvoorbeeld een professionele zwemmer die buiten de ballenlijnen zwemt. Naar aanleiding van dit soort meldingen zijn er maaiacties op het water gedaan, maar je krijgt de waterplanten nooit helemaal en allemaal weg. We zijn voor volgend jaar aan het kijken naar een andere manier van waterplantenbeheer, in nauwe samenwerking met andere recreatiegebieden zoals het Alkmaarder- en Uitgeestermeer.” 

Dank Jeroen, voor de uitgebreide toelichting over het waterplantenbeheer. Mocht je zelf nog specifieke vragen hebben met betrekking tot het beheer van Groengebied Amstelland, dan horen we dit heel graag via het contactformulier op onze website!

 


Meer nieuws