De Ronde Hoep

Publicatiedatum: 26 februari 2022

Polder de Ronde Hoep is een begrip in Amsterdam en omstreken. De polder is een historisch veenweidegebied en niet alleen zeer in trek bij weidevogels. Ook wandelaars en fietsers komen hier graag!

Bijzonder slotenpatroon
De Ronde Hoep staat bekend als een van de mooiste veenpolders in de Randstad en is uniek vanwege het bijzondere slotenpatroon. Van bovenaf gezien lijkt het gebied op een wiel met spaken, waarbij het geheel omsloten is door veenrivieren Bullewijk, Waver, Oude Waver en Amstel. Je vindt de open veenweidepolder in gemeente Ouder-Amstel.

2021 Ronde Hoep - unieke slotenpatroon // slotenpatroon_ronde_hoep.jpeg (87 K)

Ontginning in de middeleeuwen
Deze polder is een prachtig voorbeeld van hoe men zich in de vroege middeleeuwen in een nog onontgonnen gebied vestigde. De eerste bewoners ontwaterden tussen circa 1100 en 1300 de moerassige wildernis, om het geschikt te maken voor landbouw en veeteelt. Door slootjes te graven vanaf de rivieroevers konden ze het water afvoeren. Hierbij kwamen de gravers elkaar in het midden tegen, wat als resultaat het kenmerkende slotenpatroon opleverde.

Molens en gemalen Ronde Hoep
Het ontwateren had als gevolg dat het land inklonk, het kwam daarmee op den duur lager te liggen dan de omringende rivieren. Dit maakte het noodzakelijk om het water met molens op te pompen naar de rivieren. Ooit hielden maar liefst 26 ‘wipwatermolens’ (oud type poldermolen) het gebied droog, later namen een drietal grotere poldermolens dit werk voor hun rekening.

2021 Gemaal De Ronde Hoep // oude_gemaal_ronde_hoep.jpeg (20 K)

Toen mechanische bemaling zijn intrede deed is in 1913 op de plek van de Wavermolen, een van deze drie poldermolens, het dieselgemaal De Ronde Hoep met bijbehorende machinistenwoning gesticht. De dieselaandrijving is in 1942 vervangen door een elektrische aandrijving en vanaf 1997 is ernaast een nieuw elektrisch aangedreven gemaal gebouwd die voor de bemaling van het gebied zorgt. Het dieselgemaal en de machinistenwoning zijn opgeknapt en zelfs weer maalvaardig. Absoluut een bezoekje waard dus!

Uniek weidevogelgebied
De polder omvat zo’n 1300 hectare, waarvan 900 hectare grasland. Middenin de Ronde Hoep ligt bovendien een uniek weidegebied van ongeveer 160 hectare, dat bestemd is voor weidevogels. Het waterpeil is hier hoger dan in het omringende gebied, waardoor het in de winter interessant is voor watervogels en in het voorjaar aantrekkelijk is voor weidevogels. Stichting Landschap Noord-Holland beheert dit gebied, in nauwe samenwerking met de plaatselijke boeren. 

Rondje Ronde Hoep
De zeventien kilometer lange ringdijk om de polder Ronde Hoep is zeer geliefd onder wielrenners, fietsers, hardlopers, wandelaars en natuurliefhebbers. De stilte en het weidse uitzicht, door de afwezigheid van wegen (de A9 ten noorden van de polder uitgezonderd) en uitsluitend bebouwing als boerderijen en melkveehouderijen aan de rand van de polder, maken het tot een heel fijn rondje Ronde Hoep. En let goed op: je kunt onderweg ook twee van de vier Urbanuskerken spotten!

Fietsen Ronde Hoep // gga_fietsen.png (936 K)