5 weetjes over overwinterende egels in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 20 november 2019

Voor de koude wintermaanden trekken veel vogels naar het zuiden. Maar er zijn in Groengebied Amstelland ook voldoende dieren te vinden die een winterslaap houden. Zoals de egel!

De meeste kleinere zoogdieren in ons natuurgebied trekken zich terug voor een winterslaap, zoals egels, vleermuizen en muizen. Maar ook kikkers, insecten en wormen slapen graag in de winter. Hierbij hebben we een aantal leuke feitjes over egels in hun winterslaap in het bijzonder op een rij gezet.

Waarom houden egels een winterslaap?

Veel dieren houden in de winter een winterslaap om de winter te overleven. In de winter is er minder voedsel te vinden en is het natuurlijk koud. Een winterslaap kan een dier ook bescherming bieden tegen roofdieren. Als zij in winterslaap zijn maken ze geen geluid, bewegen ze niet en geven ze ook geen lichaamsgeur af waardoor ze als prooi lastig te vinden zijn.

Wanneer begint de winterslaap voor de egel?

Het verschilt per diersoort wanneer de winterslaap begint. De dieren weten door verschillende factoren wanneer het hoog tijd is voor de winterslaap, bijvoorbeeld omdat het kouder wordt, er minder voedsel te vinden is of omdat de dagen steeds korter worden. Maar veel dieren weten ook door hun biologische klok wanneer het tijd is om zich klaar te maken voor hun winterslaap. De meeste volwassen egels kruipen eind november in hun holletje, waar jonge egels vaak later aan hun winterslaap beginnen. De jonkies kun je nog tot eind december zien.

Waar houdt een egel zijn winterslaap?

Egels houden goed ingepakt in afgevallen blad hun winterslaap, het liefst op een beschutte plek. Als ze echt wakker worden in de winter hebben ze een probleem, dus wees in de winter voorzichtig met bladerhopen. Vooral als deze heel dicht in elkaar gedraaid zitten, zit er misschien een egel in en die moet je niet storen.

Wat doet een egel tijdens de winterslaap?

Net als andere dieren probeert een egel in winterslaap zoveel mogelijk energie te besparen. Tijdens de winterslaap stopt de spijsvertering, de hartslag en ademhaling vertragen en de lichaamstemperatuur neemt af van 35 naar 10 graden. De egels leven gedurende deze periode van hun vetreserves die ze in de voorgaande maanden hebben opgebouwd.

Wat kun je doen als je een egel ziet in de winter?

Soms zie je egels nog heel langzaam rondscharrelen in de winter, het kan zijn dat ze dan een ander plekje zoeken. Maar let op: misschien is het een reden om hem naar een egelopvang te brengen. Wil je ze wat te eten geven? Geef dan kattenvoer of rauw ei, geen melk! Er bestaan overigens ook egelhuizen die je bijvoorbeeld in je tuin in de composthoop kunt ingraven, waarin egels een nest voor hun winterslaap kunnen maken.

Een fijne winter!


Meer nieuws