Wandelen of bosbaden? Dompel je onder in de natuur!

Publicatiedatum: 30 oktober 2019

Een boswandeling maken is altijd fijn. Je bent buiten in beweging, je kunt je gedachten verzetten en genieten van het moois om je heen. Maar wist je dat dit tot een heuse Japanse kunst is verheven?

Bosbaden

Shinrin-yoku: de Japanse kunst van het bosbaden. Het betekent eigenlijk niet anders dan heel bewust en in een rustig tempo, op een soort meditatieve manier in de natuur wandelen. Wandelen waarbij je alles in je omgeving in je op probeert te nemen, van de ruisende bladeren aan de bomen, de geur van de bosgrond tot het tjilpen van de vogels. Bij shinrin-yoku gebruik je al je zintuigen bij je bezoek aan het bos, park of ander natuurgebied.

Waar is bosbaden goed voor?

Er is wetenschappelijk bewezen dat bosbaden op verschillende vlakken een positieve uitwerking heeft. De geluiden in de natuur hebben een positieve uitwerking op ons zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je bloeddruk en hartslag dalen. Je lichaam komt hierdoor tot rust. Als je rondloopt in een bosrijke omgeving adem je bovendien stoffen in die planten en (naald)bomen afscheiden om zich te beschermen tegen insecten, dieren en virussen. Deze stoffen activeren je immuunsysteem. Ook is het tot rust komen en je bewust worden van je omgeving een vorm van mindfulness: je lijf ontspant en je krijgt ruimte in je hoofd.

Wandelen of bosbaden

Geef het beestje een naam. Of je nu een wandeling maakt of gaat bosbaden, feit blijft dat het heerlijk tot rust komen is in de natuur. Gun jezelf zeker in drukke tijden een bezoekje aan het bos, waar je niks moet, alles mag. Je kunt natuurlijk wel eens proberen hoe je je erbij voelt als je al je zintuigen gebruikt. Wat ruik je, wat hoor je, wat voel je?

Bijzondere wandelroutes

Als je graag inspiratie krijgt voor fijne wandelroutes in Noord-Holland, neem dan eens een kijkje op de site van Wandelnetwerk Noord-Holland. Hier vind je bijvoorbeeld de mooie Overdiemenroute, een wandeling waarbij je eerst door het bos loopt en je je weg daarna vervolgt langs de prachtige oevers van de Diem.


Meer nieuws