De eikenprocessierups kruipt weer rond

Publicatiedatum: 17 mei 2019

Van april tot juni komen de eikenprocessierupsen weer uit hun eitjes. De groepen behaarde rupsen zitten vaak in eikenbomen. Ze gaan ‘s nachts op pad, ofwel in processie, naar voedsel.

Venijnige haartjes
De rups heeft kleine pijlvormige haartjes die bij contact met de huid nare reacties kunnen veroorzaken, zoals huiduitslag, jeuk maar ook irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen hier flink last van krijgen. Wees dus alert en blijf uit de buurt van de eikenprocessierups.

Bestrijding
In de recreatiegebieden in beheer van Groengebied Amstelland wordt door een gespecialiseerd bedrijf gemonitord welke eikenbomen aangetast zijn, waarna het bestrijdingsbedrijf de rupsen kan verwijderen. De nesten worden mechanisch verwijderd door middel van grote zuigmachines, en worden later verbrand zodat de brandharen niet in de lucht kunnen komen. Groengebied Amstelland heeft ervoor gekozen om geen chemische bestrijding toe te passen, omdat daar ook andere (nuttige) insecten last van kunnen hebben.

Vragen en meldingen
Wil je meer weten over de rups? Kijk dan op https://www.rivm.nl/eikenprocessierups

Wil je een melding maken van een plek waar de rupsen zitten in het recreatiegebied? Bel dan tijdens kantooruren naar 020 - 496 56 56.


Meer nieuws