De eikenprocessierups

Eikenprocessierups in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 9 juni 2020

Het is zover: de eikenprocessierupsen komen weer uit hun eitjes. Vanaf mei kunnen de behaarde rupsen overlast bezorgen. Lees meer over de rups en het beleid in Groengebied Amstelland.

Overlast eikenprocessierups
De eikenprocessierups heeft kleine pijlvormige brandhaartjes, die bij contact met de huid vervelende reacties kunnen veroorzaken. Dit kan zich uiten in de vorm van huiduitslag, jeuk maar ook irritatie aan de ogen en de luchtwegen. Zowel mensen als dieren kunnen hier flink last van krijgen. De overlast begint doorgaans in mei: let dus goed op en zorg dat je uit de buurt van de eikenprocessierups blijft.

Spinselmot rups of eikenprocessierups?
Er bestaat soms wat verwarring over de webben van de (onschuldige) spinselmot rupsen en de nesten van de eikenprocessierupsen. Tegen de spinselmot (zie foto onder) doen we vanuit het beheer niets, de natuur herstelt zich na het uitvliegen van de vlindertjes. Bij de eikenprocessierups monitoren we de eikenbomen. Als de rupsen in een bepaald stadium zijn, worden de nesten weggezogen en vernietigd.

2020 Spinselmot rups  // spinselmot.jpg (94 K)

De maatregelen op een rijtje
Als maatregel tegen de eikenprocessierups heeft Groengebied Amstelland een bedrijf ingeschakeld die de rupsen monitort. Er wordt nauwkeurig in de gaten gehouden waar de rupsen zitten en in welk stadium ze zijn. Wanneer de rupsen nesten gaan vormen, worden deze door een ander bedrijf weggezogen.

Deze mechanische vorm van bestrijding heeft bij Groengebied Amstelland de voorkeur. In tegenstelling tot bij chemische bestrijding worden er op deze wijze namelijk geen andere insecten bestreden. De nesten worden alleen weggezogen bij eiken die direct langs paden en bijvoorbeeld ligweides staan, waar de risico’s het grootst zijn. Eikenbomen die dieper in de bosjes staan en waar de zuiger niet bij kan, worden niet behandeld.

2019 05 eikenprocessierups // bestrijding_verkleind.jpg (99 K)

Proef met ingezaaide stroken
In een poging de eikenprocessierups te bestrijden is het ophangen van nestkasten voor koolmeesjes een beproefde methode. Het creëren van broedgelegenheid voor deze vogels kan helpen in de natuurlijke bestrijding van de rups. In Groengebied Amstelland is er dit jaar echter een andere proef met het aantrekken van natuurlijke vijanden van de rups. Er zijn langs beplantingen, die voornamelijk uit eiken bestaan, stroken ingezaaid met een bloemenmengsel. Deze bloemen bevorderen de komst van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Waar komt de naam ‘eikenprocessierups’ vandaan?
De rupsen gaan ‘s nachts in een lange rij, ofwel ‘in processie’, op zoek naar verse eikenbladeren. Vandaar dat zij deze naam hebben gekregen. Na een paar weken ontpopt de eikenprocessierups zich tot een eikenprocessievlinder (nachtvlinder). Deze vlinder vliegt vanaf eind juli tot in september.

Eikenprocessierups in Amsterdam
Wil je weten waar de eikenprocessierups in Amsterdam is gesignaleerd? De Gemeente Amsterdam heeft online een actuele interactieve eikenprocessierups-kaart. Kijk op de website van het RIVM voor meer informatie over de rups of wat te doen wanneer je in aanraking bent gekomen met brandharen.


Meer nieuws