Grutto in Groengebied Amstelland

Fiets- en wandelpad in Duivendrechtse Polder gedurende broedseizoen afgesloten

Publicatiedatum: 9 maart 2020

Het broedseizoen van de weidevogels staat voor de deur. Daarom wordt het fiets- en wandelpad in de Klein Duivendrechtse Polder met oog op de voor deze vogels ...

De eerste grutto’s zijn inmiddels in Groengebied Amstelland gesignaleerd en de weidevogels gaan op zoek naar een broedplek om ongestoord hun eieren uit te broeden. Vrijwilligers zoeken waar nodig naar nesten en boeren passen op een deel van de percelen hun beheer aan. Ook het Groengebied Amstelland levert haar bijdrage. Het fiets- en wandelpad in de Klein Duivendrechtse Polder wordt met oog op de voor deze vogels belangrijke rust daarom van 15 maart tot 15 juni 2020 opnieuw afgesloten. 

Proefperiode van 3 jaar ten behoeve van de weidevogelstand
De Duivendrechtse polders stonden vroeger bekend als weidevogelgebied. Om te helpen de teruglopende weidevogelstand een halt toe te roepen, sluit Groengebied Amstelland het fietspad in de Klein Duivendrechtse Polder op verzoek van natuurverenigingen ANV De Amstel en IVN Amstelveen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat weidevogels voor hun broedsucces onder meer afhankelijk zijn van open, ongestoorde gebieden met kruidenrijk grasland en wisselende vegetatiestructuur van minstens 40 hectare in omvang.

Van 2018 tot en met 2020 wordt bekeken of de afsluiting tot een verbetering van de weidevogelstand leidt. Een goede weidevogelstand is voor de Duivendrechtse polders de natuurbeheerdoelstelling, zowel van Groengebied Amstelland, als de provincie. Ook Landschap Noord-Holland is nauw betrokken bij het beschermen van weidevogels. 

2019 Grutto weidevogel // black-tailed-godwit-3648526_1920_grutto_.jpg (21 K)

Belang afsluiting van dit specifieke fiets- en wandelpad
Er zijn meerdere fiets- en wandelpaden in de Duivendrechtse polders. Weidevogelspecialist Aad van Paassen licht toe waarom juist dit specifieke pad wordt afgesloten: “Dit fietspad doorsnijdt een deel van de polder waar relatief veel weidevogels broeden. Het gebruik van het fietspad, zeker door wandelaars met honden, leidt tot verontrusting van weidevogels. Die verontrusting lijkt zo groot te zijn dat de vogels daardoor afstand houden van het fietspad. Hierdoor gebruiken ze een aantal percelen niet die eigenlijk wel heel geschikt zijn voor weidevogels. Bovendien is het broedsucces van de weidevogels deels afhankelijk van rust, dat is een factor die wij met deze afsluiting positief proberen te beïnvloeden.” 

Vroeg maaien van de bermen voor betere leef- en broedsituatie
De resultaten van de afsluiting van het pad zijn tot nu toe veelbelovend: er zijn op de percelen langs het fietspad meer weidevogels, nesten en gezinnen waargenomen dan voorheen. Maar in 2019 waren de resultaten iets minder dan in 2018. De monitoring van weidevogels heeft doen vermoeden dat de ruige bermen van het fietspad als een barrière functioneren. De vogels blijven namelijk uit de buurt van hoge, ruige gewassen, uit angst voor roofdieren als vossen en hermelijnen die zich hierin verbergen. Daarom zal een deel van de bermen van het fietspad dit jaar begin mei al gemaaid worden voor de weidevogels. 

Alternatieve route
Tijdens de afsluiting van het pad kun je gebruik maken van het Molen-/ Weidepad en de fietspaden in Over-Amstel. De polder blijft bovendien bereikbaar via de Amstel, omringende fietspaden en de recreatiehofjes. 

Vogels spotten bij Landje van Geijsel
In Groengebied Amstelland kun je vogels bekijken zonder ze te storen. Het Landje van Geijsel is een zeer populaire plek voor weidevogels en daarmee ook voor vogelaars. In de vogelkijkhut kun je ook van alles lezen over de vogels, hun uiterlijk en de aantallen.

Je vindt het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel aan de Amstelzijweg.


Meer nieuws