Kwaliteit open zwemwater neemt af door tropisch weer

Publicatiedatum: 5 augustus 2020

Ga je binnenkort verkoeling zoeken bij een van onze recreatieplassen? Let dan goed op de borden over de zwemwaterkwaliteit.

De verwachting is dat de zwemwaterkwaliteit door het warme weer afneemt en mogelijk waarschuwingen worden afgegeven. We raden je aan deze waarschuwingen op te volgen.

www.zwemwater.nl
De provincie Noord-Holland houdt de situatie in onze recreatieplassen scherp in de gaten en geeft zo nodig een negatief zwemadvies op zwemwater.nl. Dit advies wordt ook altijd gecommuniceerd op de borden bij de recreatieplassen zelf.

Blauwalg en botulisme
De zwemwaterkwaliteit verslechtert doordat blauwalg en botulisme zich snel verspreiden in ondiep water dat opwarmt. Blauwalg is een bacterie die een drijflaag met voor mensen giftige toxines op het water vormt. Botulisme doodt vogels en vissen. Mensen kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die met botulisme zijn besmet.

Minder diepe zwemplassen 
De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) maakte gisteren bekend dat door het zeer droge voorjaar het aantal zwemplassen minder diep is dan anders. Ook staat er weinig stroming. Dat zijn de voornaamste redenen waarom op dit moment blauwalg en botulisme toenemen in de Nederlandse zwemplassen.

 


Meer nieuws