Moestuin de Hemeltuin is onbeperkt genieten

Publicatiedatum: 9 augustus 2022

Onze beheermedewerker Jeroen heeft onlangs een leuk bericht ontvangen uit de Hemeltuin; de moestuin voor buurtbewoners met een lichamelijke beperking. We vinden het leuk om dat te delen.

Moestuin de Hemeltuin ligt in recreatiegebied Gaasperplas, aan de noordkant. Niet zo ver van het metrostation vandaan. Het tuinierproject voor buurtbewoners is een initiatief van Caroll Sastro, die samen met de gemeente Amsterdam en Groengebied Amstelland de moestuin heeft gerealiseerd. Caroll stuurde ons wat informatie daarover toe en een link naar het fotoalbum. Jeroen vond het een goed idee om ze eens in het zonnetje te zetten.
 
'Er zijn maar weinig plekken op aarde waar meerdere rolstoelers tegelijkertijd, op één en dezelfde plek, kunnen tuinieren. In de Hemeltuin in het Gaasperplas Amsterdam Zuidoost kan het. Op geen enkele andere plek in Zuidoost kunnen deze tuinders zonder zorgen over toegankelijkheid deze hobby uitoefenen.
 
Drie keer in de week van 15 tot 17 uur komen de deelnemers bij elkaar om hun handen te stoppen in bakken met  aarde waar de planten weelderig groeien. Er bloeien peultjes, doperwtjes, courgettes en pompoen, en nog veel meer tussen de inheemse planten en al het andere groen. De bloemen maken het tot een vrolijker geheel.
 
Tot nu toe doen voornamelijk mensen in elektrische rolstoel en scootmobiel mee. Samen met andere helpers zorgen ze voor de aanwas. Van water geven tot overdadig onkruid verwijderen. Maar niet alle onkruid moet je verwijderen. Dat hebben ze geleerd van het Groen Platform Zuidoost. Die brengen hen de kneepjes van het vak bij. Onkruid beschermt ook tegen ongewenste dieren en het zijn goeie bodembedekkers. Die bodembedekkers zorgen ervoor dat de aarde niet opdroogt onder de brandende zon. En de rode klaver is een goeie stikstofslurper.
 
Op 5 meter afstand is een rolstoeltoilet.
 
De tuin is ook een bezienswaardigheid geworden, want voorbijlopende parkbezoekers komen een kijkje nemen en een praatje maken. Helaas denken sommigen bezoekers van het park er iets te vrij over en gebruiken ze de bakken als afvalbak of 'doen ze er hun boodschappen'. De tuinders blijven hopen dat het niet al te gortig wordt. Toch genieten de rolstoelers van deze mooie plek en het tuinieren. In het fotoalbum is de ontwikkeling van de tuin goed te zien, van opbouw tot nu.'
 
Aanmelden moestuin
Mensen die mee willen doen, kunnen zich aanmelden via de website. De moestuingroep kan ook de hulp van vrijwilligers gebruiken. De website is https://bit.ly/3cYKaov.
 

Meer nieuws