2022 Snoeien in PEN-bos 3

Natuurinclusief beheer: snoeien op maat

Publicatiedatum: 1 februari 2022

Een aantal van de recreatiegebieden die Groengebied Amstelland beheert, ligt in polders of in waterrijke gebieden. Een goed voorbeeld is het PEN-bos, een klein terrein tegen het water de Diem aan.

Door dit waterrijke gebied loopt een voetpad langs poelen, rietvelden en een aantal bosvakjes.

Licht en ruimte
Deze bosvakjes zijn erg nat. De beplanting groeit niet al te best en de essenbomen zijn er vanwege de essentaksterfte slecht aan toe. De essentaksterfte is een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen. Bij het onderhoud van deze bosvakken zijn we aan het dunnen geslagen. We halen hier en daar zieke bomen weg, waardoor er open plekken ontstaan. Al aanwezige jonge boompjes of struiken krijgen zo de ruimte om zich goed ontwikkelen. Bijvoorbeeld de meidoorn, lijsterbes en vlier. Ook halen we boomvormers (beginnende, jonge bomen) uit de randen van dit bos weg voor meer ruimte en licht. Hierdoor krijgen we een mooi, gevarieerd bos. Als we niet snoeien, dan krijgen de gezonde struiken en bomen te weinig licht en zullen het niet redden.

2022 Snoeiwerk in PEN-bos // snoeien_diemen_9_-_klein.jpg (127 K) 2022 Snoeiwerk in PEN-bos 2 // snoeien_diemen_7_-_klein.jpg (105 K)

(Duidelijk verschil tussen voor en na het snoeiwerk. Meer licht, meer ruimte)

Natuurlijke broedplekken
Dode bomen mogen blijven staan, zolang ze niet gevaarlijk zijn voor de langslopende bezoeker. Het zijn natuurlijke broedplekken voor koolmezen, spechten en andere vogels die in holletjes broeden.

Gedeeltelijk snoeien
Verder pakken we ook de flinke bramenbegroeiing aan. Vooral aan de randen waar ze erg woekeren. We halen niet alles tegelijk weg, want we hebben altijd aandacht voor de biodiversiteit. We doen nu één deel en een volgend jaar weer een ander stuk. Zo blijven er genoeg bramenstruiken staan voor vogels om in weg te duiken bij gevaar. Allerlei insecten en vogels smullen van de bloemen, en later de bramen zelf. De kaal gemaakte stukken zorgen weer voor allerlei natuurlijke hergroei.

Takkenrillen voor dieren
Het gesnoeide hout wordt niet weggehaald of versnipperd. We laten het zoveel mogelijk in de bosvakken liggen als zogenoemde takkenrillen. Een soort muurtjes van takken. Dit zijn weer prima schuilplekken voor vogels, kleine zoogdieren en zelfs de ringslang. Op deze manier komt alles ten goede aan de bosvakken.

Maatwerk
Je ziet, het is echt maatwerk. We hakken niet een heel bos om, bij wijze van spreken. Volgend jaar komen we hier weer terug om op de ingeslagen weg verder te gaan. Ga er maar eens langs om te kijken hoe het verbeterd is!

Vragen
Heb je een brandende vraag over de snoeiwerkzaamheden? Stel ze gerust aan mij of een van mijn collega’s van Groengebied Amstelland via de contactpagina.  

Groet, Jeroen


Meer nieuws