Aanpak vuurwerkoverlast in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 3 december 2021

Vuurwerkoverlast! Een hardnekkig fenomeen in ons recreatiegebied. De eerste daders zijn al gepakt en beboet door onze boswachters.

Verschil met vroeger

Vroeger ging de jeugd naar de buitengebieden om vuurwerk af te steken. Tegenwoordig steken ze veel meer af in de wijken. Maar door het verbod op vuurwerk is de kans aanwezig dat de locatie weer verschuift naar de buitengebieden, omdat de boosdoeners denken dat de pakkans hier kleiner is.

Hinder

Mens en dier hebben last van vuurwerk. De vaste bezoekers ergeren zich eraan. Honden, paarden en ook de koeien in de Gaasperzoom schrikken, zijn bang en raken in paniek. De wilde dieren in de natuur ervaren ook veel hinder en voelen stress. Omdat onze gebieden recreatiegebieden zijn waar ook mensen en honden rondlopen, is het leefgebied van wilde dieren beperkt. Als daarbinnen dan ook nog eens vuurwerk wordt afgestoken, hebben ze niet of nauwelijks een veilige plek om te schuilen. Kortom, vuurwerk hoort niet in Groengebied Amstelland thuis 

Eerste daders al gepakt in het recreatiegebied

De boswachters van Groengebied Amstelland hebben de eerste jeugdigen al opgepakt. Zij waren bezig met het afsteken van P1 vuurwerk. Dat is vuurwerk voor technisch gebruik of seinvuurwerk voor professionals. Ze krijgen een taakstraf voor minderjarigen van 40 uur voor het bezitten van vuurwerk tot een gewicht van 10 kilo en € 200 euro voor elk afgestoken stuk vuurwerk.

Vuurwerkverbod

Hoe zat het ook alweer met het verbod? De verkoop en het afsteken van vuurwerk is de komende jaarwisseling verboden. Het tijdelijke vuurwerkverbod geldt niet voor vuurwerk uit de zogeheten F1-categorie. Dit is een licht soort vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes en sierfonteintjes. Ook hier geldt voor: bezorg anderen geen overlast. 

Professionele vuurwerkshows georganiseerd door gemeenten vallen niet onder dit tijdelijke verbod. Het is aan de gemeenten zelf om te bepalen of deze vuurwerkshows doorgaan.

Meer informatie op de Rijksoverheid website.

Carbid schieten

Er is geen landelijk verbod voor carbid schieten, maar de meeste gemeenten stellen er wel paal en perk aan. Check op de website van jouw gemeente wat de regels zijn.

Extra toezicht

Vanaf nu is er extra toezicht door toezichthouders en boa’s van gemeenten, Groengebied Amstelland en Staatsbosbeheer, toezichthouders van de omgevingsdienst en de politie.

Overlast melden bij politie of gemeente

Heb je overlast van vuurwerk? Meld dit dan niet aan het beheer van Groengebied Amstelland, maar meteen via de site van jouw gemeente en/of bij de politie. De politie behandelt de klachten zelf of ze zenden klachten direct door naar de boa’s of boswachters (tijdens hun diensturen). 

Zie je een van onze boswachters lopen, spreek ze dan gerust aan. Ze staan je graag te woord.

Ervaar je overlast, bel dan met de plaatselijke politie: 0900 8844.


Meer nieuws