2022 Fazant mannetje

Natuurweetje: de kleurrijke Fazant

Publicatiedatum: 22 februari 2022

In ons gebied komen fazanten voor. We vertellen graag over deze mooie vogels met hun prachtige lange staarten.

Hoe zien ze eruit?
De fazant behoort tot de hoenderachtigen en zijn lang geleden via de romeinen in ons land terecht gekomen. De meeste mensen hebben wel eens fazanten gezien. De hanen hebben prachtige kleuren en zijn ongeveer 80 cm inclusief een lange staart van zo'n 45 cm. De hennen hebben lichtbruine schutkleuren om tijdens het broeden niet op te vallen en zijn 60 cm met een 25 cm lange staart.

2022 Fazant vrouwtje // fazant_vrouwtje_-_klein.jpg (83 K)
De hennen zijn met hun schutkleur soms lastig te zien in het hoge gras

Waar zie je ze?
Fazanten leven bij voorkeur in open land met hoog gras, want daar kan de vogel goed schuilen. Slootkanten en greppels, rietkragen en houtwallen met voldoende dekking zijn fijne plekken. Op begroeide akkers hobbelt de fazant graag rond. In Groengebied Amstelland kom je ze in de omgeving van kinderboerderij Elsenhove en de Middelpolder (Amstelveen) tegen.

Hoe leven ze?
De dieren zijn overdag actief. Het zijn echte loopvogels die ver kunnen lopen om voedsel te zoeken. Dreigt er gevaar, dan zie je een fazant vaak rennen naar een schuilplaats. Maar hij kan ook goed vliegen. Ze eten allerlei planten, zaden, bessen, wormen, slakken, kikkers, hagedissen en insecten. Fazanten leven meestal in groepen. In de winter leven drie of vier hanen samen met een aantal hennen.

Paartijd
Iedere haan heeft tijdens de paartijd een eigen baltsplaats, waarop zich meestal een paar hennen bevinden. Als er een rivaal in de buurt is, kun je dat goed zien en horen. De hanen schreeuwen hun schorre kreet om hun territorium af te bakenen. In de baltstijd vechten de hanen met elkaar. De naakte huid van kop en hals zwelt dan op en vormt felrode hanenkammen, de zogenaamde lellen en “rozen”. In februari of maart is de baltstijd, dus kijk maar eens goed of je ze al bezig ziet. ’s Ochtends vroeg of laat in de namiddag heb je de meeste kans.

2022 Fazant eieren // fazant_eieren_-_klein.jpg (60 K)
De groenige kleur van de eitjes maakt ze bijna onzichtbaar in het veld

Broedtijd
Het nest is te vinden in hoog gras of ruige begroeiing. De hen legt 8 tot 12 olijfgroene eitjes. Fazanten broeden van april tot juli. Het duurt ongeveer 23 tot 24 dagen voordat de eieren uitkomen.

Meer informatie, bijvoorbeeld over het geluid dat fazanten maken: zie de Vogelbescherming

(Bronnen: Vogelbescherming en Jagersvereniging)


Meer nieuws