Nederlanders voelen zich het gelukkigst in de natuur

Publicatiedatum: 19 november 2020

Het is in de bossen, duinen en parken drukker dan ooit tevoren. Niet geheel verrassend: uit onderzoek van de universiteit van Wageningen is gebleken dat mensen zich gelukkiger voelen in de natuur!

Onderzoek in andere landen heeft dit al eerder aangetoond, maar het blijkt nu ook voor Nederlanders te gelden. Aan het onderzoek van het instituut Wageningen Environmental Research deden ruim vierduizend mensen mee. Zij rapporteerden op hun telefoon in een speciale app zo’n 25 keer per dag hoe gelukkig ze zich op dat moment voelden. Tegelijkertijd registreerde de app via gps waar de mensen zich bevonden. Uit deze gegevens kwam naar voren dat mensen zich vaak gelukkiger voelen in groene gebieden dan in een stadse, bebouwde omgeving.

De paden op, de lanen in
Er blijken ook verschillen te bestaan tussen het geluksgevoel in de verschillende groene gebiedstypen. “Nederlanders voelen zich aan de kust en in gebieden met lage natuurlijke begroeiing, zoals de hei, gelukkiger dan in parken en het agrarische gebied.” Uit het onderzoek is bovendien gebleken dat de deelnemers zich gelukkiger voelen op plekken die ze als rustgevend of juist als boeiend ervaren. 

Goed voor fysieke én mentale gezondheid
Waar bewegen in de buitenlucht al langer bekend staat als goed voor de fysieke gezondheid, is door dit onderzoek nogmaals onderstreept dat het ook zeer belangrijk is voor het mentale welzijn. De onderzoekers constateren dat “het bevorderen van bezoeken aan meer natuurlijke gebieden buiten de stad een middel is om het mentale welzijn van de bevolking te vergroten”. Ook benoemen zij het belang van stadsparken, omdat “voor het overgrote deel van de Nederlandse bevolking het stadspark het meest nabijgelegen, en daardoor veelal het vaakst bezochte, groen gebiedstype is”.

 Zoek dus ook regelmatig het gelukzalige gevoel van de natuur op in Groengebied Amstelland! En zorg daarbij wel dat je je goed aan de geldende regels houdt.


Meer nieuws