Zorgen om besmettelijke vogelgriep nemen toe!

Publicatiedatum: 11 november 2020

Op verschillende plekken in de provincie zijn al zieke vogels gevonden en de situatie is inmiddels uiterst zorgelijk. Raak zieke en overleden vogels niet aan!

Griepvirussen veroorzaken de vogelgriep of vogelpest. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) en wilde watervogels. Wereldwijd komen er verschillende vogelgriepvirussen voor.

Raak zieke en overleden vogels niet aan!

Het is heel belangrijk dat je de dieren niet oppakt of aanraakt. In zeldzame gevallen kunnen sommige virustypen overgaan van dier naar mens. Dit gebeurt alleen bij direct en intensief contact tussen besmette vogels en mensen. De variant die er nu is lijkt niet gevaarlijk voor mensen. Het blijft belangrijk om alert te blijven. Laat ook je hond niet in de buurt komen.

Melding maken

Zie je een overleden wilde (water-)vogel, doe dan een melding met foto en locatie bij het recreatieschap via info@groengebied-amstelland.nl of bel 020 - 496 56 56. Let op: meld zieke en/of gewonde vogels bij de lokale dierenambulance. Bel de dierenambulance bij twijfel of vragen.

Zie je meerdere overleden vogels op een plek? Bel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit: 045 – 546 31 88.

Lees hier meer over de vogelgriep.


Meer nieuws