Beheer Gaasperpark

Regulier onderhoud Gaasperplas in voorbereiding

Publicatiedatum: 6 mei 2020

Groengebied Amstelland laat dit najaar op diverse plekken in de Gaasperplas bomen verwijderen of snoeien.

Er worden bomen gekapt die door de storm zijn beschadigd of scheef zijn komen te staan en daardoor voor onveilige situaties kunnen zorgen. Om dezelfde reden worden ook oude schietwilgen gesnoeid. Tenslotte wordt spontaan opkomende beplanting langs waterpartijen verwijderd.

Om de biodiversiteit te bevorderen en het beeld van de waterkant voor de bezoeker aantrekkelijker te maken, besloot Groengebied Amstelland een aantal jaren geleden niet meer tot en met de waterkant te maaien. Niet maaien betekent ook dat er spontaan bomen in de waterkant gaan groeien. Deze worden eens in de 3-5 jaar verwijderd zodat het zicht open blijft en de watergangen bereikbaar blijven voor schouwwerkzaamheden. Om te voorkomen dat er een heel kaal beeld ontstaat blijven overigens enkele gewassen staan die kunnen uitgroeien tot bomen of boomachtige struiken.

Groengebied Amstelland treft voorbereidingen voor de definitieve omgevingsvergunningsaanvraag van deze onderhoudswerkzaamheden. Onderdeel hiervan vormt onder andere een faunaonderzoek naar de aanwezigheid van onder andere vleermuizen. Omdat dit onderzoek nog een aantal maanden in beslag neemt, kan de vergunning waarschijnlijk pas deze zomer definitief worden afgehandeld.


Meer nieuws