Spot de herfst in Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 20 oktober 2021

Het kan je niet ontgaan zijn: de herfst is in volle gang! Ook in Groengebied Amstelland kun je wat betreft de natuur volop van de herfst genieten.

Vele bomen in prachtige herfstkleuren
Door het hele gebied kun je nu de talloze bomen in mooie herfstkleuren bewonderen. Zo geniet je bijvoorbeeld bij de Gaasperplas van prachtig gekleurde amberbomen, esdoorns, Japanse notenbomen, moerascipressen en lariksen. Van rood, oranje tot geel; de schitterende kleurschakeringen geven de natuur dit seizoen iets magisch.

Ook in de andere delen van het gebied is veel verkleurend moois te zien. Wist je bijvoorbeeld dat riet ook verkleurd in de herfst? De bloempluimen van riet worden mooi zilver in het najaar. In Groengebied Amstelland zijn er bovendien veel gewone esdoorns en veldesdoorns te vinden. Deze bomen verkleuren in dit jaargetijde ook prachtig geel.

2021 Spot de herfst: bomen in herfstkleuren // bomen_in_herfstkleuren.jpg (95 K)

De herfstkleuren ontstaan het mooist als er koude nachten zijn en zonnige dagen. De zogenaamde Indian Summer (‘cold at night, warm at day’) heeft dit wonderlijke effect op de natuur. Lees hier verder als je nieuwsgierig bent naar het hoe en waarom van de transformatie van bomen in de herfst.

Op een grote paddenstoel…
Net als in andere natuurgebieden is het ook in Groengebied Amstelland nu een perfect moment om bijzondere paddenstoelen te spotten. Zo groeien bij de Gaasperplas bijvoorbeeld tussen de bomen veel paddenstoelen. Al moet je goed opletten: voor paddenstoelen geldt dat ze zomaar de volgende dag alweer weg kunnen zijn.

Je kunt gericht naar paddenstoelen op zoek bij bepaalde bomen. De vliegenzwam komt vaak voor bij berken en inktzwammen zijn meestal op grassige stukken te vinden. Sommige paddenstoelen komen daarnaast weer vooral op dood hout voor. Het is trouwens vaak geen goed teken als er paddenstoelen op een boom zitten: deze bomen zijn dan vaak ziek of hebben niet lang meer te leven.

2021 Spot de herfst: geschubde inktzwam // geschubte_inktzwam_4.jpg (59 K)

Mocht je je afvragen waarom je in de herfst meer paddenstoelen ziet dan anders: dit komt omdat paddenstoelen dol zijn op vochtige, natte grond. Ze schieten in dit jaargetijde dus soms letterlijk als paddenstoelen uit de grond.

Al met al is de herfst een perfecte gelegenheid om een wandeling in Groengebied Amstelland te maken en alle wonderschone herfsttaferelen in je op te nemen!


Meer nieuws