Wilgenroosjes in de winter

Publicatiedatum: 8 januari 2021

In een zachte winter zijn er nog veel bloeiende planten. Ook in de tuin komen soms nog rozen in bloei. Maar er is in de winter nog een heel ander roosje te bewonderen. Het wilgenroosje!

Wel een roos maar geen bloem
Het gaat hier niet om de zomerplant wilgenroosje met haar roze bloemen, maar iets heel anders. Deze wilgenroosjes kun je het hele jaar vinden aan het eind van wilgentakken. Maar in de winter, als er geen blad meer aan de bomen zit, vallen ze extra goed op.

Wat dit wilgenroosje precies is? Kijk maar eens goed als je erbij kunt. Het is een rare woekering van een aantal bladeren, prachtig gevormd alsof het een bloem is. Als je het doormidden zou snijden, kan het zomaar dat je er een klein insect in ziet zitten. Het is een zogenaamde ‘gal’.

Hoe wordt zo’n gal gevormd?
De gal bestaat uit vergroeide bladeren. De wilg wordt hiertoe aangezet door een piepklein mugje, genaamd de wilgenroosjesgalmug. Deze mug prikt in de stengel en legt er een eitje. Als reactie vormt de wilg bladeren in het wondje, maar niet op de normale manier. De plant maakt een mooie rozet van groene blaadjes, waarin het larfje de hele zomer kan wonen.

De larve overwintert hierin en voedt zich met het sap uit de celwanden van de bladeren. Uiteindelijk eet het zich naar buiten, zodat in het voorjaar de mug tevoorschijn komt. In de winter zijn de bladeren van het bijzondere roosje bruin geworden, maar ze zijn wel aan de boom blijven zitten.

Spot een wilgenroosje
Kijk eens goed om je heen als je een mooie winterwandeling maakt. De wilgenroosjes zijn op heel veel wilgen te vinden!


Meer nieuws