Zilverreigers in de Nederlandse weilanden

Publicatiedatum: 22 december 2020

Juist in de winter zie je grote zilverreigers in het weiland. Tot voor kort was zo'n grote witte vogel langs de slootkant in de polder bijzonder. Maar steeds meer zilverreigers hebben ons land ontdekt

Het gedrag van de reiger
Ook als broedvogel tellen we in het voorjaar en de zomer vaker reigers. Ze broeden in onze provincie in kolonies, bijvoorbeeld langs de vooroevers tussen Andijk en Medemblik. Hier nestelen ze graag in overjarig riet. Maar vooral in de herfst en winter komen er veel vogels bij uit andere streken.

Een echte grote noord-zuid trekbeweging zie je niet, ze dwalen een beetje rond door Europa. Tenzij er een echt koufront nadert. Dan gaan ze toch op de wieken om in het zuiden de warmte op te zoeken. Vanuit de kolonie waar ze ’s nachts verblijven, waaieren ze in de winter uit over de polders om te foerageren. Ze nemen dan genoegen met kleinere slootjes, als er maar voedsel zit. Ze eten vis maar ook een veldmuisje of molletje gaat er wel in. En daar hebben we wel genoeg van in Nederland!

Soorten reigers
Naast de zilverreiger ken je waarschijnlijk de bekendere blauwe reiger. Maar hoe verschillen deze soorten van elkaar? Het grootste verschil zit natuurlijk in de kleur, maar de blauwe reiger is ook een slag kleiner en wat trager bij het zoeken naar voedsel. Een zilverreiger is veel actiever en feller. Er is bovendien ook nog een kleine zilverreigersoort. Deze is zoals de naam al verklapt een flink stuk kleiner dan de grote zilverreiger. De kleine zilverreiger is ook door de gele tenen van zijn grote broer te onderscheiden. De kleine zilverreiger is overigens een stuk zeldzamer in Nederland, maar is bezig aan een opmars.

Aanwinst in de polder
De zilverreiger is een prachtige verschijning in het landschap. Met zijn sneeuwwitte verenkleed valt hij goed op. Waar de grote zilverreiger van oorsprong een vogel uit het oostelijke, mediterrane gebied is, hebben deze hagelwitte vogels de afgelopen jaren hun leefgebied uitgebreid tot in Nederland. Het zou best kunnen dat je in het weiland straks eerder een witte dan een blauwe reiger ziet!


Meer nieuws