2021 Zwerfafvalcampagne boswachter Jelle

Zet geen zak naast de afvalbak!

Publicatiedatum: 9 mei 2022

Zet geen afval naast volle afvalbakken, maar gooi het in de grote afvalcontainers of neem het mee naar huis. Je geniet toch veel meer in een schoon recreatiegebied?

Zwerfafval is een doorn in het oog tijdens een heerlijke wandeling of fietstocht door het groen. Bovendien is zwerfafval slecht voor de natuur. Dieren eten het op, raken er in verstrikt en verspreiden het afval door het gebied. Als beheerder van recreatiegebieden in Groengebied Amstelland houden we het gebied graag schoon. Onze boswachters laten zien hoe ook jij een steentje kan bijdragen!

Maak van je afval geen zwerfafval
Als tweede jaar op rij start Groengebied Amstelland een campagne tegen zwerfafval bij de Ouderkerkerplas, Gaasperplas en De Hoge Dijk. Het recreatieschap wil hiermee het belang van een schoon recreatiegebied blijven benadrukken met een luchtige insteek. We weten vaak maar al te goed dat afval thuishoort in de afvalbak. Met het ‘hoe gooi ik mijn afval weg’ filmpje van de boswachters hopen we dit gedrag aan te moedigen. Bij de entrees en op andere plaatsen in de gebieden staan banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. 

Resultaten uit onderzoek
Om er achter te komen of en hoe bezoekers zwerfafval in het gebied ervaren is een enquête uitgezet via social media. Uit respons bleek onder andere dat niet iedereen weet dat het plaatsen van vuilniszakken naast de afvalbakken of vuilcontainers juist zorgt voor meer zwerfafval. Men treft barbecueafval en plastic het meest aan in de gebieden. Ook deden respondenten nuttige suggesties voor het tegengaan van zwerfafval. De resultaten worden gebruikt voor een eventueel vervolg op een campagne in 2023. De resultaten geven geen volledig beeld van wat alle bezoekers van dit onderwerp vinden en dienen als indicatief te worden beschouwd.


Meer nieuws