2022 Muskusrat bestrijding vlaggetjes

Wat doen die vlaggetjes daar?

Publicatiedatum: 11 maart 2022

Heb je van die oranje vlaggetjes gezien? We bestrijden daar de muskusrat. Een van onze boswachters zag in het recreatiegebied de Hoge Dijk een aantal muskusratten.

Die mogen daar niet zijn. We leggen je uit waarom.

Waterkonijn
De muskusrat (Ondatra zibethicus) komt van oorsprong uit Noord-Amerika en is ingevoerd in Europa. Dat heet een exoot, omdat hij hier niet van nature voorkomt. We noemen het beest een rat, maar eigenlijk is het een woelmuisachtige. Een andere naam is waterkonijn. Het is namelijk een waterdier dat de ingang van zijn hol onderwater heeft; een burcht dus.

Muskusratten planten zich razendsnel voort. Een vrouwtje kan drie keer per jaar jongen krijgen, met gemiddeld 5 - 8 jongen per worp. Deze jongen kunnen na een half jaar ook alweer kleintjes krijgen. De muskusrat heeft verder weinig natuurlijke vijanden (vos, marterachtigen, snoek en blauwe reiger). Voor je het weet stikt het in een gebied van de muskusratten.

Problemen bij dijken
Nederland bestaat uit veel laaggelegen polders met daaromheen dijken. Een muskusrat graaft holen in dijken en slootkanten. Door het graven verplaatst de rat gemiddeld een kub grond per jaar. Dat zijn tien kruiwagens grond! Het graven zorgt voor dijkdoorbraken en omgeslagen tractoren met ernstige gevolgen voor de bestuurder.

2022 Muskusrat bestrijdingsdienst // bestrijdingsdienst_muskusratten_-_klein.jpg (53 K)

Bestrijdingsdienst: de rattenvanger

Bestrijding
Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht in het recreatiegebied Groengebied Amstelland is wettelijk verplicht om dijken, kanalen en oevers te beschermen tegen schade van muskusratten. Zij moeten ze daarom bestrijden. Onze eigen boswachters zijn verplicht om aanwezige muskusratten te melden bij het waterschap, vanwege de grote schade die ze veroorzaken. Het waterschap zet ervaren muskusrattenbestrijders in voor de bestrijding. De ‘rattenvanger’ heeft al tien exemplaren gevangen in klemmen of fuiken, geplaatst bij de ingang van een nest, voornamelijk in de waterkant. De dieren zijn door de klemmen gedood. Vangen en ergens anders weer uitzetten is geen optie. Waar je ze ook maar uitzet, ze veroorzaken altijd weer schade. Naar om te melden, maar wel de realiteit. 

2022 Muskusrat vlaggetjes langs slootkant // vallen_bij_hoge_dijk_2_-_klein.jpg (71 K)

De vlaggetjes geven aan waar vallen zijn geplaatst. Hou je hond hier bij weg.

Advies hondeneigenaren
Heb je een hond en loop je door een gebied waar deze vlaggetjes voorkomen? Dan hebben we de volgende tips voor je:

  • Laat je hond niet in de buurt komen van de oranje vlaggetjes. Daar is een klem geplaatst.
  • Laat je hond niet zwemmen. Je hond kan bij het in en uitgaan van het water met zijn poot, snuit of andere ledematen in een klem raken.

Het komt gelukkig zelden voor dat een hond vast komt te zitten. Maar toch: wees alert!

Instructie
Toch een poot in de klem? Je kunt je hond zelf bevrijden. De muskusrattenbestrijding Nederland heeft hier een instructie voor gemaakt.


Meer nieuws