Boei voor waterbemonsteringen in de Gaasperplas

Publicatiedatum: 14 mei 2020

In de Gaasperplas is begin mei een gele boei geplaatst voor het uitvoeren van waterbemonsteringen.

Het bedrijf Waterproef voert de bemonsteringen uit voor Waternet in opdracht van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Waterrecreanten hebben nauwelijks last van de boei.

De boei met verlichting is verankerd met een betonblok van 400 kilo. Dit is nodig om de boei goed op de plek te houden in de plas van circa 35 meter diepte. De boei blijft voor langere tijd in de Gaasperplas liggen zodat metingen over langere perioden kunnen worden uitgevoerd. Aangezien de boei middenin de plas ligt ondervinden zwemmers hiervan geen hinder. Voor andere watersporters is de boei vanwege de kleur en verlichting duidelijk zichtbaar.

Aan de boei worden meetopstellingen bevestigd voor het uitvoeren van hydrobiologische metingen. Er wordt op verschillende diepten gemeten in de periode mei tot en met september. In deze vijf maanden hangt de meetopstelling in het water en wordt deze om de maand verwisseld voor een nieuw exemplaar. De meetopstellingen worden voorzien van een soort plastic vel waarmee de aangroei kan worden bepaald. Met de nieuwe boei kunnen ook de maandelijkse fysisch chemische metingen op vijf verschillende diepten beter worden uitgevoerd. Dit laatste gebeurt overigens al jaar in jaar uit in de Gaasperplas.


Meer nieuws