Bosonderhoud in recreatiegebied Middelpolder

Publicatiedatum: 26 november 2018

Vanaf eind november tot en met februari, wordt er in recreatiegebied de Middelpolder, onderhoud aan de bomen uitgevoerd.

Groengebied Amstelland, de beheerder van de Middelpolder, voert de werkzaamheden uit.

Goed bosonderhoud is nodig om het bos gezond en veilig te houden. Een van de manieren om voor bossen te zorgen is dunning. Door het uitdunnen van een stuk bos krijgen andere soorten bomen en planten de kans om te groeien. In een deel van de Middelpolder staan veel essen die zijn aangetast door de Essentaksterfte. Door de ziekte verzwakken de essen waardoor de bomen na verloop van tijd dood gaan. Om veiligheidsredenen worden de zieke bomen weggehaald.

Op bepaalde delen kan het bos er wat kaler uit komen te zien en op plekken blijft het hout van de bomen liggen. Op deze manier krijgt het dode hout een functie waar veel dieren en planten hun voordeel mee doen. Onder andere paddenstoelen groeien goed op dood hout en sommige insecten en kleinere dieren kunnen leven van het dode hout. Om alle dieren, planten en schimmels een kans te geven moeten ook alle stadia van de boom aanwezig zijn: van vrucht tot en met het ‘boomlijk’ staand en tot slot liggend. Dood houd biedt een ideale nestgelegenheid voor kevers, wilde bijen, nachtvlinders, mieren en andere insecten.

Tijdens de werkzaamheden worden bezoekers van het gebied vriendelijk verzocht rekening te houden met wat klein oponthoud, de paden worden niet afgesloten. De werkzaamheden worden verspreid uitgevoerd over een periode van vier maanden.

Op het kaartje in het kader aangegeven in de kleur rood, kun je zien om welke stukken bos het gaat.


Meer nieuws