2021 Broedseizoen van start

Fiets- en wandelpaden tijdens broedseizoen afgesloten

Publicatiedatum: 11 maart 2021

Het broedseizoen van de weidevogels staat voor de deur. Daarom sluiten we fiets- en wandelpaden op verschillende plekken in het gebied.

De eerste grutto’s zijn inmiddels in Groengebied Amstelland gesignaleerd en de weidevogels gaan op zoek naar een broedplek om ongestoord hun eieren uit te broeden. Vanzelfsprekend houden wij rekening met deze weidevogels. We sluiten een aantal fiets- en wandelpaden voor hun belangrijke rust van 15 maart tot 15 juni 2021 af.

Waar zijn afsluitingen?

De afsluitingen zijn in:

  • De Klein Duivendrechtse polder (fietspad)
  • De Middelpolder (laarzenpaden)
  • De Diemerpolder (weilandpaden)

De (fiets)paden zijn met hekken afgesloten vanaf 15 maart voor drie maanden.

Proefperiode van 3 jaar voor de weidevogelstand
Groengebied Amstelland sluit het fietspad in de Klein Duivendrechtse Polder op verzoek van natuurverenigingen ANV De Amstel en IVN Amstelveen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat weidevogels voor hun broedsucces onder meer afhankelijk zijn van open, ongestoorde gebieden met kruidenrijk grasland en wisselende vegetatiestructuur van minstens 40 hectare. De proefperiodes in voorgaande jaren waren dermate succesvol, dat ook dit jaar voor afsluiting is gekozen. Zowel Groengebied Amstelland als de Provincie hebben als natuurbeheerdoelstelling een goede weidevogelstand voor de Duivendrechtse polders. Ook Landschap Noord-Holland is nauw betrokken bij het beschermen van weidevogels. 

Belang afsluiting van dit specifieke fiets- en wandelpad
Dit fietspad gaat door een deel van de polder waar relatief veel weidevogels broeden. Het gebruik van het fietspad, zeker door wandelaars met honden, leidt tot verontrusting van weidevogels. Die verontrusting lijkt zo groot te zijn dat de vogels daardoor afstand houden van het fietspad. Hierdoor gebruiken ze een aantal percelen niet die eigenlijk wel heel geschikt zijn voor weidevogels. Bovendien is het broedsucces van de weidevogels deels afhankelijk van rust, dat is een factor die wij met deze afsluiting positief proberen te beïnvloeden. (Weidevogelspecialist Aad van Paassen)

Alternatieve route
Wil je toch in de Duivendrechtse Polder fietsen? Maak dan gebruik van het Molen-/Weidepad en de fietspaden in Over-Amstel. De polder blijft ook bereikbaar via de Amstel, omringende fietspaden en de recreatiehofjes. 

Vogels spotten bij Landje van Geijsel
In Groengebied Amstelland kun je vogels bekijken zonder ze te storen. Het Landje van Geijsel is een zeer populaire plek voor weidevogels en daarmee ook voor vogelaars. In de vogelkijkhut hangen informatieve posters over de vogels, hun uiterlijk en de aantallen. Het Landje van Geijsel ligt bij Ouderkerk aan de Amstel aan de Amstelzijweg.


Meer nieuws