2021 Gaasperzoom schiereiland

Schiereiland Gaasperzoom weer vrij van Japanse duizendknoop

Publicatiedatum: 8 maart 2021

Op het schiereiland in de Gaasperzoom is de strijd aangegaan met een overwoekerende plant; de Japanse duizendknoop. Planten en grassen krijgen weer de kans om te groeien.

Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die van nature niet thuishoort in Nederland. Ooit is deze ingevoerd als tuinplant uit Japan, maar ondertussen staat deze bekent als een sterke woekeraar die lastig te bestrijden is. De groeikracht is zo sterk, dat zelfs beton niet veilig is voor deze exoot. De sterke stengels groeien er dwars doorheen en vernielen onder andere asfaltwegen, funderingen en rioolbuizen. De kracht van de duizendknoop verdringt daarnaast ook andere planten, waardoor deze verdwijnen. 

Aanpak op het schiereiland
Op het schiereiland in de Gaasperzoom was de duizendknoopsituatie zo erg uit de hand gelopen, dat er zelfs voor de koeien geen doorkomen aan was. Het was hoog tijd deze plek onder handen te nemen en de sterke woekeraar te bestrijden.

Ondertussen zijn alle duizendknopen, bramen en brandnetels op het eiland weggemaaid en afgevoerd. Het maaisel is gecomposteerd (natuurlijk afgebroken en tot mest gemaakt) en door de warmte die bij dit proces vrijkomt, is de Japanse duizendknoop vernietigd. Tijdens de werkzaamheden hebben we gelijk ander onderhoud uitgevoerd. We hebben omgewaaide bomen en afgebroken takken weggehaald en omliggende sloten schoongemaakt. Van de verwijderde takken maken we houtsnippers; hergebruik van natuurlijk materiaal. Hiermee leggen we binnenkort wandelpaden aan op het eiland. De nu nog wat kale grond zaaien we in met een kruidenrijk grasmengsel wat belangrijk is voor de biodiversiteit. Als het land dan goed begroeid is, komen de koeien weer grazen.

Zie op de foto hieronder waar de werkzaamheden plaatsvonden.

2021 Gaasperzoom schiereiland plattegrond // 2021_gaasperzoom.jpg (50 K)

Beheerplan voor de toekomst
Nu het eiland er weer netjes bij ligt, kijken we hoe we de groei van de Japanse duizendknoop in de toekomst het beste kunnen tegengaan. Opties zijn begrazing, herhaaldelijk afmaaien of een combinatie van beide. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar op deze manier blijft het beheersbaar en voorkomen we verspreiding.

Heb je vragen over het onderhoud? Voel je vrij om contact met ons op te nemen via 020 – 496 56 56. Of mail je vraag naar info@groengebied-amstelland.nl. Wij staan je graag te woord.


Meer nieuws