Gasconne koeien in Gaasperzoom onder de loep

Publicatiedatum: 31 januari 2020

De kans is groot dat je ze ook de laatste tijd hebt gezien. De prachtige Gasconne koeien die zelfs in januari heerlijk konden grazen in de Gaasperzoom. Lees meer over deze bijzondere kudde.

Natuurlijke begrazing in de Gaasperzoom
In de Gaasperzoom zie je geen Hooglanders, hier worden voor de begrazing van het openbare natuurgebied al geruime tijd Gasconne koeien ingezet. De dieren zijn eigendom van de Lindenhoff boerderij in Baambrugge, en heuse koeienvrijwilligers herderen de kudde. Een vruchtbare samenwerking tussen Groengebied Amstelland en de Lindenhoff, waardoor de Gasconne koeien naar hartenlust kunnen rondwandelen in het gebied en hierbij de begrazing van de Gaasperzoom voor hun rekening nemen.

De Lindenhoff
De keuze voor de Gasconne koeien als begrazers kwam destijds niet uit de lucht vallen. Toen het beheer van het natuurgebied wilde overstappen naar natuurlijke begrazing, bood een reeds bestaande samenwerking uitkomst. Medewerkers van de Lindenhoff (Open Tuin) verrichtten al een aantal jaar onderhoudswerkzaamheden in de Gaasperzoom, een uitbreiding volgde in de vorm van Gasconne runderen die voortaan in het gebied grazen.

Het Gasconne ras
De Gasconne runderen zijn van oorsprong afkomstig uit de Pyreneeën en grijs tot tarwekleurig van uiterlijk. Dit ras is gewend aan extreme weersomstandigheden, zowel warm als koud, en staat erom bekend zichzelf goed te kunnen redden. Vanwege de aard van het dier, dat niet snel ergens van schrikt, is de Gasconne uitermate geschikt voor het begrazen van openbare gebieden. Bijzonder is dat de dames van de Lindenhoff gewoon hun horens hebben mogen houden, waar veel boeren hun koeien onthoornen.

Benieuwd naar het wel en wee van de Gasconne kudde? Neem dan eens een kijkje op de Facebookpagina van de koeienvrijwilligers voor de laatste updates vanuit de Gaasperzoom.


Meer nieuws