Kramsvogel eet bessen

Dry january: dronkenschap bij vogels

Publicatiedatum: 21 januari 2020

Januari staat steeds vaker in het teken van dry january. Na de feestelijke decembermaand blijft de kurk op de fles en onthoudt men zich van alcohol. Maar wist je dat vogels ook wel eens dronken zijn?

Openbaar dronkenschap
De grootste kans op openbaar dronkenschap lopen spreeuwen en noordelijke lijsters, zoals koperwieken en kramsvogels. In de zomer eten deze vogels met name insecten maar zodra het najaar zijn intrede doet, switchen ze naar vruchten zoals vlierbes, lijsterbes, meidoorn en duindoorn. Wanneer ze te veel bessen eten, gaat dit gisten in hun maag en wordt er alcohol gevormd. Het gevolg? Dronken vogels!

Kenmerken van een dronken vogel
Je herkent vogels met een besje te veel op aan hun bewegingen die minder gecoördineerd zijn. Het vliegen gaat moeizamer en ze reageren wat trager dan normaal. Dronkenschap bij vogels is ook niet zonder risico: roofvogels zien hun kans vaak schoon om een benevelde vogel eenvoudig als prooi te pakken!

Gefermenteerde bessen
Naarmate het jaar vordert, is de kans steeds groter op tipsy vogels. Ze zijn namelijk vrij selectief bij het eten van bessen, de vogels verorberen eerst de bessen die ze het lekkerst vinden. Er blijven dan vaak flink wat bessen hangen aan minder smakelijke struiken. Tegen de tijd dat de vogels hier in de winter aan beginnen, zijn deze bessen al gaan gisten en bevatten ze alcohol. Hier hoeven ze dus niet eens zoveel van te eten om dronken te worden.

Roes uitslapen
Er zijn vogels gespot die als ongeleid projectiel rondvliegen, zomaar van hun tak vallen of zelfs laveloos onder de struiken liggen om hun roes uit te slapen. Ondanks dat er nog niet veel onderzoek is gedaan naar dronkenschap bij vogels, weten we één ding wel zeker: zij doen zich ook wel eens tegoed aan meer alcoholische versnaperingen dan goed voor ze is!


Meer nieuws