2022 Zwemseizoen watercontroles

Mooie start zwemseizoen voor Groengebied Amstelland

Publicatiedatum: 28 april 2023

Ben je van plan om lekker te gaan zwemmen in natuurwater? Kom naar één van onze vier officieel aangewezen zwemlocaties!

Met trots kunnen we vertellen dat de zwemkwaliteit van het Strand Zuidoever aan de Gaasperplas en de Speelvijver Noord in het Gaasperpark verbeterd is en een kwaliteitsster heeft gekregen. De kwaliteitsklasse heet nu: Aanvaardbaar. Deze klassificatie geldt over de afgelopen vier jaar. Ons beheerteam heeft hard gewerkt aan de verbetering van de waterkwaliteit. De maatregelen varieerden van vaker vers water pompen tot vervanging van door watervogels vervuild zand. De zwemlocaties bij de Ouderkerkerplas en de Hoge Dijk hadden de afgelopen jaren al een kwaliteitsklasse Goed of zelfs Uitstekend. 

In Nederland loopt het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode laat de provincie Noord-Holland de officieel aangewezen zwemwaterlocaties controleren op:

  • waterkwaliteit
    Een keer per jaar, voor de start van het badseizoen, wordt voor iedere zwemplek de kwaliteitsklasse voor het komende jaar bepaald. De meetgegevens van de laatste vier badseizoenen bepalen die kwaliteitsklasse. Het zegt dus iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de zwemplek. Er zijn vijf klassen: uitstekend, goed, aanvaardbaar, slecht of nog niet bepaald (nog onvoldoende meetgegevens)
  • hygiëne
    De controleur meet of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten zitten in de poep van mensen en dieren en die zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. Daarom onder andere zijn honden in het recreatieseizoen op de stranden verboden. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling (blauwalgen of andere giftige algen) en veiligheid.
  • veiligheid
    De controleur kijkt bijvoorbeeld of de waterbodem niet te steil naar beneden loopt. En of boten of surfers geen gevaar vormen voor zwemmers.

Informatie over gecontroleerde zwemlocaties op deze drie punten staat op:

  1. de website www.zwemwater.nl of in de app Zwemwater.
  2. de blauwe borden bij de stranden en ligweides.

Actuele zwemwaterkwaliteit
Heb je zwemplannen en wil je weten hoe de actuele kwaliteit is van het water bij de Ouderkerkerplas, de Hoge Dijk, Gaasperplas of waterspeelplaats in het Gaasperpark? Check voor elk bezoek goed of er op dat moment een waarschuwing, een negatief zwemadvies of zwemverbod geldt. Bijvoorbeeld vanwege blauwalg. De actuele zwemwaterkwaliteit per zwemlocatie staat op de website zwemwater.nl bij 'recente controle'. 

Wat zijn officiële zwemlocaties?
De officiële zwemlocaties zijn te herkennen aan de grote lichtblauwe informatieborden langs de kant. Binnen de ballenlijn is het water vaak niet dieper dan 1.40 meter. Alleen officieel aangewezen zwemplekken krijgen een regelmatige controle op waterkwaliteit, hygiëne en veiligheid. Als de waterkwaliteit van dat moment onvoldoende is, dan staat dit op een smal bord onder het algemene informatiebord aangegeven. Let op: deze meldingen kunnen regelmatig wijzigen.

Geen toezicht op zwemmers 
Bij onze recreatieplassen is er geen toezicht aanwezig voor zwemmers. Let daarom goed op jezelf en op de kinderen. Bel 112 bij een levensbedreigende situatie.

(tekst gaat onder foto door)

2021 Zwemseizoen start per 1 mei // kinderen_luchtbed_varen_water_-_klein.jpg (39 K)

Zwemmen in open water is niet zonder risico! 
In open water (buiten de officieel aangewezen zwemlocaties) zijn er geen controles. Daarom weet je niet of het water schoon en veilig genoeg is. We raden je sterk af om er te zwemmen. Gevaren kun je vooraf niet goed inschatten. Veel recreatieplassen zijn afgegraven en door de diepte van de plassen komen koude stromingen voor. Onderkoeling en kramp liggen op de loer. Het is dan lastig of zelfs onmogelijk om nog verder te zwemmen met mogelijke verdrinking als gevolg.

Springen vanaf bruggen en zwemmen in vaarwater verboden
In vaarwater zoals de Amstel of kleinere riviertjes als de Waver of Bullenwijk is zwemmen bij bruggen verboden, omdat er schippers van boten en schepen geen goed zicht hebben op zwemmers. Het springen en duiken van bruggen is levensgevaarlijk en daarom bij alle bruggen verboden. In dit soort water is er bovendien geen controle op de waterkwaliteit. En er kan een sterke stroming staan.


Meer nieuws