Spot jij de kramsvogel of koperwiek?

Publicatiedatum: 28 november 2019

November is dé maand om uit te kijken naar kramsvogels en koperwieken. Beide vogelsoorten zijn heuse wintergasten, ze broeden in het hoge noorden (Scandinavië) en komen hier alleen in de winter.

Start van de winter

De kramsvogel en koperwiek (foto boven) markeren in onze streken het begin van de winter. Je kunt ze zien overvliegen of op bessenstruiken naar voedsel zien speuren. Dat overvliegen kan trouwens behoorlijk indrukwekkend zijn, koperwieken trekken vaak in grote groepen nog verder door naar het zuiden. Deze aantallen kunnen oplopen tot miljoenen op één dag, niet alleen bijzonder om te zien maar ook om te horen!

De kramsvogel en koperwiek herkennen

De kramsvogel (foto onder) en koperwiek zijn ongeveer net zo groot als merels en zanglijsters. Met een gespikkelde, bijna gestreepte borst lijken ze bovendien op lijsters. Waar je de kramsvogel kunt herkennen aan een flets oranje gloed op de borst, blauwgrijze rug en zwarte staart, onderscheidt de koperwiek zich door koperkleurige vlekken in zijn oksels (roestbruine ondervleugels).

2019 Kramsvogel // kramsvogel_groengebied_amstelland.jpg (62 K)

Kramsvogel en koperwiek in Amstelland

Beide vogels zie je meestal in groepen, op de grond driftig afgevallen blad omdraaien om de beestjes die daaronder zitten soldaat te maken. Ook zitten ze vaak in struikgewas bessen te eten, bijvoorbeeld op meidoorns of lijsterbessen. Verder zijn ze dol op al dan niet afgevallen en rottend fruit, dus brengen ze maar al te graag een bezoekje aan boomgaarden. In Amstelland heb je dan ook de meeste kans om de vogels aan te treffen bij de recreatiebosjes en -erven, maar ook op de oude buitenplaatsen zoals Wester-Amstel.

Kijk hier voor tips waar nog meer vogels en dieren te spotten in Groengebied Amstelland.


Meer nieuws