2020 Snoeien bomen hek camera

Snoeiwerkzaamheden bij metrostation Gaasperplas

Publicatiedatum: 4 december 2020

Vanaf 7 december starten er snoeiwerkzaamheden bij metrostation Gaasperplas.

De aanvraag voor de kapvergunning is door de gemeente Amsterdam onlangs goedgekeurd. Aan de parkzijde verwijdert de aannemer in een aantal dagen overhangende takken van bomen en struiken. De overlast blijft beperkt.

Tegengaan vandalisme metrovoertuigen

De GVB heeft het beheer van Groengebied Amstelland gevraagd om bomen en struiken langs het ranggeerterrein gedeeltelijk te snoeien vanwege overlast. Vandalen zien namelijk kans om onder dekking van het overhangend groen het hekwerk naar het terrein te vernielen en treinstellen te bekladden met graffiti. Het snoeien van de takken creëert een overzichtelijke open zone, waarbij de veiligheidscamera’s van het GVB indringers eerder opmerken.

2020 Snoeien plattegrond snoeizone // metro_station_gaasperplas_6.jpg (73 K) 2020 Snoeien groen bij hek buitenkant // metro_station_gaasperplas_4.jpg (97 K)

Beperkte overlast

Omwonenden en recreanten merken naar verwachting beperkt overlast. De werkzaamheden die een paar dagen duren zijn vanaf de wandel- en fietspaden niet of nauwelijks te zien. Er is beperkt geluidsoverlast. Doordat de takken hergebruikt worden in een houten afzetting, hoeft er weinig materiaal afgevoerd te worden. 

Hergebruik groen in takkenril

Het snoeiwerk geldt voor groen met een omvang van minder dan 30 cm, vanaf de grond op 130 cm hoogte gemeten. Het gaat voornamelijk om de volgende soorten: vlier, braam, kornoelje en takken van diverse boomachtigen zoals de els, esdoorn en abeel. De bomen in de zone snoeien we deels tot boven het hek om eroverheen klimmen te bemoeilijken. Van het vrijkomende hout maken we in het gesnoeide vak langs het rangeerterrein een zogenaamde takkenril. Dit is een soort hek van de gesnoeide takken als extra hindernis tegen vandalen.

Oog voor biodiversiteit

De takkenril bevordert ook de biodiversiteit. Ze creëren een prettige leefplek voor insecten, die op hun beurt weer vogels aantrekken voor een smakelijk maal. Daarnaast zorgt een takkenril voor broedgelegenheden en schuilplekken voor dieren. Het beheer van Groengebied Amstelland vindt het belangrijk dat er aandacht is voor biodiversiteit in het gebied.

Vragen?

Heb je vragen over het snoeiwerk? Neem contact op met de beheerder van Groengebied Amstelland. De verschillende opties vind je bij de contactpagina. We staan je graag te woord.


Meer nieuws